Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

APIA: S-a deschis perioada de depunere a cererilor pentru depozitarea privata a carnii de porc

carne-de-porc-inspectieAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a anuntat ca a fost deschisa perioada de depunere a cererilor pentru obtinerea unor sume comunitare, pentru depozitarea privata a carnii de porc.
Depozitarea privata a carnii de porc reprezinta un ajutor acordat in situatia in care pretul mediu de piata pentru carcasele de porc se afla sub pretul de referinta asa cum este acesta stabilit prin Regulamentul UE nr. 1308/2013, respectiv 1.509,39 euro/tona, si are un impact negativ semnificativ in acest sector.

Scopul principal al masurii este acela de a sprijini producatorii agricoli/detinatorii de carne de porc sa isi valorifice productia de carne de porc pentru restabilirea echilibrului lor financiar si pentru a avea posibilitatea reluarii productiei.

Perioada de depozitare poate fi de 90, 120 sau 150 de zile. Cantitatea minima la care se refera cerere de sprijin este de 10 tone in cazul produsului dezosat si 15 tone in cazul produsului cu os.

Solicitantul trebuie sa constituie o garantie de 20% din cuantumul ajutorului financiar pe care il va solicita. Valoarea garantiei se stabileste in euro si va fi convertita in moneda nationala la ultimul curs de schimb al Bancii Centrale Europene dinaintea lunii in care se depune garantia.

Cererea de sprijin privind depozitarea privata a carnii de porc se depune la APIA Central insotita de dovada constituirii unei garantii, de 20% din cuantumul ajutorului solicitat in functie de sumele forfetare mentionate in Regulamentul (UE) nr. 360/2015.

Beneficiarii sprijinului sunt persoane fizice autorizate, II, IF si/sau juridice, platitori de TVA, care indeplinesc urmatoarele conditii:

  • isi desfasoara activitatea in sectorul carnii si/sau cel al cresterii animalelor si sunt inscrisi in Registrul Comertului  si detin  autorizatie sanitar – veterinara;
  • dispun in vederea depozitarii de instalatii corespunzatoare autorizate sau au incheiate cu terti autorizati contracte de depozitare in acest sens.

Prin contract solicitantul se obliga sa depoziteze numai carne proaspata de calitate buna, eligibila vandabila, provenind de la porci:

  • crescuti in Uniunea Europeana in ultimele doua luni;
  • sacrificati in abatoare agreate de Uniunea Europeana pentru punerea pe piata comunitara, in timp de maximum 10 zile inaintea datei de introducere in stoc;
  • animale sanatoase crescute in conformitate cu cerintele sanitar veterinare specifice si sunt marcate corespunzator de autoritatea sanitar veterinara competenta.

Cantitatea care face obiectul ajutorului va fi cea sigilata de inspectorul APIA, determinata in urma cantaririi la intrarea in depozitul final si specificata in actele de finalizare a preluarii. Ulterior acestei proceduri este depozitata in termen de maxim 28 de zile de la data incheierii contractului.

Sursa: www.agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor