Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

APIA va avea program prelungit pentru a inregistra toate cererile unice de plata

depunere acteAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va lucra în toate weekend-urile, pana pe 15 iunie, astfel incat toti fermierii sa poata depune cererile unice de plata a subventiilor fara nici un fel de penalitate, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Vom primi toate cererile fara niciun fel de penalitate si sper ca toti fermierii sa-si poata depune cererile, intelegand in egala masura rigorile pe care le aduce legislatia europeana si faptul ca România, din pacate, inca nu are cadastru“, a precizat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a subliniat ca schimbarile aduse prin ordinul care modifica ordinul privind subventiile clarifica foarte multe lucruri vizavi de documentele pe care fermierii trebuie sa le depuna, reglementand, totodata, si modalitatea in care producatorii agricoli vor putea obtine adeverinta de la primarie.

„Am facut un apel si la prefecti, la sefii centrelor judetene, astfel incat sa ia legatura cu prefectii, cu toti primarii si cu toti secretarii de comune si sa nu fie reticenti in eliberarea acelor adeverinte extrem de importante pentru a beneficia in continuare de subventii si extrem de importante si sub aspectul faptului ca trebuie sa foloseasca date din Registrul Agricol de pe 2014, dar si datele care sunt aduse acum in atentia primariilor de cei care solicita subventii si adeverinta“, a explicat ministrul Constantin.

In cadrul unei videoconferinte pe care a avut-o joi cu reprezentantii centrelor judetene ale APIA, seful MADR le-a prezentat acestora principalele modificari incluse in ordinul privind completarea si depunerea cererii unice de plata, care a fost publicat in Monitorul Oficial si a fost deja comunicat centrelor judetene ale APIA. Astfel, in vederea implementarii eficiente a Ordinului nr. 619/2015 si simplificarea procedurilor, s-a decis, printre altele, ca pentru anul 2015 se va cere adeverinta folosind datele privind terenul agricol utilizat, inscrise in Registrul agricol 2014, daca registrul 2015-2019 nu este disponibil.

De asemenea, pentru a demonstra ca terenul este la dispoziția fermierului, solicitantii vor prezenta o serie de documente, dupa caz. Astfel, proprietarii vor depune o copie dupa titlul de proprietate, iar in cazul în care nu detin acest document vor prezenta o adeverinta, impreuna cu o declaratie pe propria raspundere si un tabel centralizator, cu terenurile detinute.

La randul lor, arendasii sau concesionarii vor depune o adeverinta care sa ateste utilizarea terenului si tabelul centralizator. In cazul terenurilor utilizate sub alte forme (aceasta categorie de teren fiind inscrisa la cap. III, randul 08 „sub alte forme” din registrul agricol 2015 – 2019), se va depune o adeverinta obtinuta de la primarie, care poate fi eliberata si in baza registrului aferent 2014, si tabelul centralizator cuprinzand date din aceasta adeverinta.

Pentru identificarea fara echivoc a parcelelor utilizate, conform regulamentelor europene, toti solicitantii vor prezenta tabelul centralizator prevazut in Anexa 1, intocmit si semnat de catre fermier si avizat de catre primarie.

Sursa: stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor