Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Aprobarea Strategiei pentru Cercetare si Inovare Regionala prin Specializare Inteligenta (RIS3) NORD-EST - editia 2

RIS3In data de 7 decembrie 2017, prin hotararea Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, a fost aprobata Strategia pentru Cercetare si Inovare Regionala prin Specializare Inteligenta (RIS3) Nord-Est, editia a 2-a, ca parte componenta a Planului pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est 2014-2020.

Strategia de Specializare Inteligenta a unei regiuni ofera posibilitatea concentrarii resurselor pentru dezvoltare intr-un numar redus de domenii de activitate in care regiunea are avantaje economice si competente in educatie si cercetare, pentru a obtine o transformare economica sustenabila, bazata pe tehnologii si inovatii generatoare de valoare adaugata mare.

Prin intermediul RIS3 Nord-Est se urmareste incurajarea spiritului antreprenorial, dezvoltarea companiilor inovative, valorificarea infrastructurilor de cercetare si stimularea parteneriatului intre universitati, institutii de cercetare si companii, in domeniile agro-alimentar, textile si noi materiale, biotehnologii, TIC, energie si mediu, turism si sanatate .

In Februarie 2016, Regiunea Nord-Est a fost selectata ca regiune pilot in cadrul proiectului “Sprijin pentru specializarea inteligenta in regiuni mai putin dezvoltate”, derulat de DG REGIO si implementat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC) pana in iunie 2018. Urmare a acestei colaborari, am devenit prima regiune din Romania cu o strategie de specializare inteligenta realizata in conformitate cu exigentele metodologice europene.

Realizarea RIS3 Nord-Est a fost un proces cu mai multe etape, initiat in 2013 – anul elaborarii primei editii. In paralel cu activitatile proiectului DG REGIO/ JRC mai sus mentionat, in anul 2016, MDRAPFE, in calitate de AMPOR a solicitat fiecarei regiuni de dezvoltare eligibila pentru finantare prin Axa 1 POR – Promovarea transferului tehnologic, realizarea unui Documentul Cadru pentru Strategia de Cercetare si Inovare Regionala pentru Specializare Inteligenta (DCR), care sa identifice domeniile de specializare regionale si interventiile necesare pentru dezvoltarea infrastructurilor si serviciilor de transfer tehnologic.

In acest context, incepand cu luna iunie 2016, ADR Nord-Est a demarat un amplu proces de actualizare si revizuire a RIS3 Nord-Est, tinand cont atat de evolutia dezvoltarii regiunii in intervalul 2013-2016, cat si de rezultatele unui complex mecanism de descoperire antreprenoriala. Rezultatele acestui proces continuu de consultare regionala se reflecta atat in continutul RIS3, cat si in structura sa de guvernare si in actualizarea portofoliului de proiecte din ariile prioritare RIS3..

RIS3 Nord-Est a fost elaborata de catre ADR Nord-Est, Directia Comunicare, Inovare si Cooperare Externa, cu sprijinul Biroului de Specializare Sectoriala din cadrul Directiei de Dezvoltare a Afacerilor. Metodologia de lucru a urmat indicatiile Centrului Comun de Cercetare (JRC) si ale Institutului de Studii Prospective si Tehnologice (IPTS) Sevilia, incluse in Ghidul pentru elaborarea Strategiei de Specializare Inteligenta-RIS3, editat in Mai 2012 si in Manualul de implementare RIS3, editat in Iunie 2016 sub indrumarea Directoratelor Generale ale Comisiei Europene.

Prima editie a RIS3 Nord-Est a fost aprobata de Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est in anul 2014.

        Impreuna in lumea afacerilor