Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Arbitrajul: calea rapida si eficienta de recuperare a debitelor

Litigii_arbitraj_mediere_si_conciliereIn prezent, arbitrajul a devenit o metoda din ce in ce mai populara pentru rezolvarea disputelor comerciale, oferind agentilor economici o alternativă modernă şi eficientă de solutionare a litigiilor comerciale interne si internationale.

Pentru firme, solutionarea conflictelor prin arbitraj este de preferat, justiţia privată fiind în mod evident mai avantajoasa în comparatie cu cea statală.

Avantajele consacrate ale arbitrajului:

  • SOLUTIONAREA RAPIDA a litigiilor, in maximum 6 luni

Realitatea economica din zilele noastre impune firmelor alegerea unei modalităti rapide de recuperare a datoriilor, astfel incat debitorul sa nu se poata sustrage de la plata lor, spre exemplu prin instrainarea bunurilor.

Prin urmare, factorul „timp” este esential atunci cand firma urmareste sa obtina de la debitorii sai recuperarea oricarui prejudiciu, astfel încât sa evite intrarea intr-un blocaj financiar.

Arbitrajul presupune termene scurte si o procedura simplificata, reprezentand alternativa ideala pe care intreprizatorii o au la indemana pentru evitarea proceselor indelungate din instantele judecatoresti.

  • CHELTUIELILE REDUSE

Taxele de pornire a unui proces sunt mari si poate, uneori, inaccesibile, iar persoana in cauza este constransa sa renunte la drepturile sale din motive financiare.

Totodată, taxele de timbru judiciar din instantele de drept comun se achita pentru fiecare cale de atac, iar reclamantul ajunge să achite şi 3 taxe de timbru judiciar pentru aceeaşi cauză.

În justitia privata a arbitrajului, totul este simplificat, rentabil şi eficient: se achită un singur tarif, iar acesta este sub nivelul taxelor din instantele statale.

  • CONFIDENTIALITATEA dosarului litigiului si a dezbaterilor in cauza

Obligatia de confidentialitate vizeaza intreaga procedura arbitrala.si trebuie respectata de oricine participa in cadrul acesteia, indiferent in ce calitate.

Arbitrii, tribunalul arbitral, personalul si secretariatul Curtii de Arbitraj nu au dreptul sa divulge datele de care iau cunostinta in indeplinirea atributiilor ce le revin, fara autorizarea partilor.

De asemenea, sedinta de judecata nu este publica si nicio persoana, cu exceptia celor implicate in solutionarea litigiului, nu are acces la dosarul cauzei, fara acordul partilor.

Obligatia de confidentialitate priveste si hotararile arbitrale, in sensul ca nu pot fi publicate intergal decat cu acordul partilor.

  • ALEGEREA ARBITRILOR

Spre deosebire de procedura civilă de drept comun (unde voinţa părţilor nu are nici o influenţă asupra compunerii instanţei de judecată – nici în ceea ce priveşte numărul judecătorilor ce alcătuiesc completul şi nici cu privire la numărul judecătorilor din complet), în arbitraj părţile au această libertate de a stabili dacă litigiul va fi soluţionat de un arbitru unic sau de un Tribunal Arbitral format din trei ori mai multe persoane care vor fi numite, în principiu tot de către părţi.

  • hotararile sunt definitive si obligatorii si SE EXECUTA SILIT intocmai ca hotararile judecatoresti.

Procedura arbitrala se finalizeaza prin pronuntarea unei hotarari definitive si obligatorii, similar procedurii desfasurate de instantele judecatoresti.

Astfel, partea care a fost obligata prin hotararea arbitrala sa dea / sa faca / sa nu faca un anumit lucru, trebuie sa execute intocmai respectivele obligatii.

In cazul in care nu se conformeaza, creditorul poate cere sprijinul unui executor judecatoresc pentru aducerea la indeplinire a dispozitiilor hotararii arbitrale.

Conditia necesara si suficienta pentru a beneficia de serviciile de arbitraj este includerea in contracte a urmatoarei clauze compromisorii:

“Orice litigiu decurgand din sau in legatura cu acest contract, referitor la validitatea, interpretarea, executarea ori desfiintarea lui, va fi solutionat prin arbitrajul organizat prin Curtea de Arbitraj Comercial de pe langa Camera de Comert si Industrie Bacau, in conformitate cu regulile de procedura arbitrala ale acesteia.”

Informaţii suplimentare despre arbitraj sunt disponibile la Curtea de Arbitraj Comercial Bacau.

Adresa:                           Bacău,  Str. Libertăţii nr.1

Tel:                                 0234/570.010, int.130

E-mail:                            office@ccibc.ro

Persoana de contact:     Elena Rusu, Asistent arbitral, mobil: 0749.088.845.

        Impreuna in lumea afacerilor