Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Aspecte esentiale despre negocierea colectiva a Contractului Colectiv de Munca

j2Dupa cum stim, in Romania nu exista o obligatie a incheierii de contracte colective  de munca, la niciun nivel.

Nici nu ar putea exista o astfel de obligatie, deoarece ea ar incalca principiul libertatii contractuale, care le permite partilor sa opteze pentru a incheia sau nu un contract colectiv de munca.

Exista in schimb, potrivit art. 129 din Legea dialogului social, obligatia generala a angajatorilor care au peste 21 de salariati de a declansa negocierea colectiva.

Ce inseamna aceasta? Practic, o simpla exprimare a disponibilitatii de negociere a contractului colectiv, formulata in raport cu sindicatul reprezentativ din companie (daca exista) sau in raport cu reprezentantii salariatilor (daca nu exista sindicat).

Dar daca salariatii nu si-au desemnat reprezentantii, desi nu au sindicat? Legea nu prevede nimic cu privire la aceasta ipoteza, dar in practica angajatorul va trebui sa comunice tuturor salariatilor declansarea negocierilor contractului colectiv de munca, ca si recomandarea ca acestia sa isi desemneze reprezentantii, in scopul desfasurarii negocierilor.

O astfel de comunicare se poate realiza fie prin afisare la avizierul unitatii, fie prin mijloacele electronice de comunicare cu salariatii indeobste utilizate in companie.

„Dar salariatii nostri nu sunt interesati in negocierea unui nou contract colectiv!” – mi se spune uneori. “Daca ar dori o astfel de negociere, si-ar exprima aceasta dorinta.

Dar salariatii nu si-au constituit sindicat si nici nu si-au desemnat reprezentantii. Nu a fost formulata nicio revendicare. Niciunul dintre salariati nu reclama vreo incalcare a legii. Si apoi, noi suntem o companie mica, negocierile se desfasoara preponderent individual!” Ei bine, aceasta argumentatie nu il poate apara pe angajator de amenzile contraventionale pentru neinceperea negocierilor contractului colectiv de munca, daca au trecut mai mult de 45 de zile calendaristice de la finele contractului anterior.

Astfel, potrivit art. 217 alin. (1) lit. b) din Legea dialogului social, refuzul angajatorului de a incepe negocierea contractului colectiv de munca se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei.

Atentie, nu este necesar ca salariatii sa fi sesizat inspectia muncii, nu este necesar ca acestia sa fi solicitat angajatorului inceperea negocierilor si sa fi fost refuzati, nu este necesar nici ca salariatii sa aiba vreo revendicare de orice fel. Pur si simplu, inspectoratul teritorial de  munca realizeaza actiuni de control, solicitand angajatorilor proba faptului ca au initiat negocierea colectiva.

Iata de ce este necesar ca toti angajatorii sa aiba pregatira proba unei astfel de initiative. Chiar daca negocierile nu au continuat, chiar daca nu au existat revendicari din partea salariatilor si chiar daca contractul colectiv nu a fost incheiat, proba initierii negocierii colective inlatura pericolul unor astfel de amenzi.

Sursa: E-news LegislatiaMuncii

        Impreuna in lumea afacerilor