Specialistii adunati la conferinta ONU privind schimbarile climatice, care are loc la Paris, au ajuns la concluzia ca fermierii trebuie sa isi schimbe modul in care fac agricultura, daca dorim sa reducem poluarea.
Folosind fotosinteza, plantele extrag carbon din aer și il fixeaza in sol. Astfel, agricultura este un mod simplu de a cultiva și gestiona solul si care, în condiții adecvate, încurajează acumularea de carbon în sol. În plus față de combaterea încălzirii globale, solurile bogate în carbon pot fi mai productive si retine apa din sol mai bine decât cele cu un conținut de carbon mai mic.
Numai ca, in agricultura traditionala de tip intensiv, solul este lucrat prin tehnici care presupun indepartarea buruienilor si tasarea lui pentru a pregati patul germinativ. Aceste practici nu fac insa decat sa duca la introducerea de oxigen in sol, care, in combinatie cu carbonul deja depozitat in mod natural, devine dioxid de carbon, un gaz cu efect de sera.
Conferinta nu se va incheia prin semnarea unor documente cu caracter obligatoriu, insa schimbarile climatice sunt vinovate de inundatiile si seceta care au redus recoltele in ultimii ani.
Sursa:www.stiriagricole.ro