Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Au fost adoptate noi formulare pentru taxe locale in 2016

cod-fiscal-640x330In Monitorul Oficial din 29 decembrie 2015, a fost publicat ordinul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice prin care sunt adoptate declaratiile de impunere pentru bugetul local utilizate in anul 2016 conform noului Cod fiscal.

„Actul normativ analizat astazi reglementeaza un numar de 15 formulare tipizate utilizate pentru evidenta impozitelor si taxelor datorate catre bugetul local. Cu aceasta ocazie, sunt actualizate conform prevederilor din noul Cod fiscal, adoptat prin Legea nr. 227/2015, declaratiile privind impozitul pe teren datorat de persoane fizice sau juridice, impozitul pe mijloacele de transport datorat de persoane fizice sau juridice sau formularul certificatului de atestare fiscala privind plata impozitelor la bugetul local. Desigur, se remarca adoptarea formularului privind impozitul pe cladirile detinute de persoanele fizice sau persoanele juridice Model 2016 ITL – 002. Acesta este adoptat pentru noile proceduri de impozitare a cladirilor in functie de destinatie, respectiv utilizare rezidentiala sau utilizare nerezidentiala – economica”, a declarat consultantul fiscal Adrian Benta.

Iata principalele prevederi in legatura cu impozitarea constructiilor:

  1. persoanele fizice ce utilizeaza o cladire in activitati nerezidentiale (economice) in totalitate sau in parte, aflate in proprietatea acestora la data de 31 decembrie 2015, depun aceasta declaratie de impunere pana la data de 31 martie 2016;
  2. toate societatile si celelalte persoane juridice ce detin la data de 31 decembrie 2015 cladiri in proprietate, depun aceasta declaratie de impunere pana la data de 31 martie 2016;
  3. impozitul se stabileste in procent diferit de la localitate la localitate in functie de hotararea Consiliului local, ce ar fi trebuit sa fie adoptata pana la data de 07 noiembrie 2015;
  4. pentru persoanele fizice ce utilizeaza cladirea in activitati economice, impozitul este intre 0,08% si 1,3%, daca aceasta cladire a fost dobandita/construita/reevaluata in ultimii 5 ani anteriori anului 2016; daca nu se indeplinesc aceste conditii, cladirea nu este reevaluata in ultimii 5 ani, fiind dobandita anterior acestei perioade, procentul de impozit este de 2% stabilit prin Codul fiscal.

Pentru societati, impozitul este stabilit tot in functie de modul de utilizare a cladirii, respectiv scop rezidential sau nerezidential. Pentru cladirile utilizate in activitati economice, procentul de impozit este intre 0,2% si 1,3%, cu conditia ca aceasta cladire sa fie reevaluata in ultimii 3 ani.

Daca acea cladire nu este reevaluata in ultimii 3 ani, impozitul este in procent de 5% stabilit prin Codul fiscal.

Foarte important pentru societati: valoarea de impozitare este valoarea contabila (costul de achizitie sau costul de productie) doar daca cladirea a fost achizitionata/dobandita in anul 2015. Pentru toate celelalte situatii, trebuie determinata valoarea impozabila conform art. 460 din Codul fiscal.

 Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor