Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Au fost aprobate inca doua programe operationale pentru perioada de programare 2014-2020

steag-ue Comisia Europeana a aprobat, miercuri 25.02.2015, inca doua programe operationale pentru perioada de programare 2014-2020, transmise de Romania: Programul Operational Capital Uman si Programul Operational Capacitate Administrativa

Prin Programul Operational Capital Uman se vor investi aproximativ 5 miliarde euro, din care contributia europeana este de 4,30 miliarde euro.Programul cuprinde 7 axe prioritare, care dispun de urmatoarele alocari din bugetul UE:

  • Axele prioritare 1 si 2 sunt dedicate punerii in aplicare a Garantiei pentru tineret in Romania, beneficiind de 211 milioane de euro pentru regiunile eligibile pentru Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor (centru, sud-est si sudul Munteniei) si de 362 milioane de euro pentru restul tarii.
  • Axa prioritara 3, avand ca tema locurile de munca pentru toti, dispune de o alocare de 1,1 miliarde de euro din bugetul UE. Aceasta axa vizeaza sprijinirea accesului la ocuparea fortei de munca, acordand o atentie deosebita somerilor si persoanelor inactive, somerilor de lunga durata, lucratorilor in varsta, persoanelor cu handicap si persoanelor cu un nivel mai scazut de educatie.
  • Axa prioritara 4, care dispune de 940 milioane de euro, vizeaza sa promoveze incluziunea sociala si sa combata saracia. Printre alte actiuni se vor numara si o serie de masuri integrate, care vor ajuta persoanele dezavantajate, inclusiv romii, sa aiba acces la piata fortei de munca, prin imbunatatirea competentelor si sprijinirea spiritului antreprenorial si a intreprinderilor sociale.
  • Axa prioritara 5, care dispune de 201 milioane de euro, sprijina dezvoltarea locala aflata in responsabilitatea comunitatilor. Sunt vizate zonele urbane (orase cu peste 20 000 de locuitori), punandu-se un accent deosebit pe comunitatile defavorizate.
  • Axa prioritara 6, care vizeaza educatia si competentele, va investi 1,2 miliarde de euro pentru sprijinirea educatiei de a doua sansa a tinerilor care nu sunt incadrati profesional si care nu urmeaza niciun program educational sau de formare, pentru reducerea ratei de parasire timpurie a scolii, pentru imbunatatirea accesului la invatamantul tertiar si a calitatii acestuia, pentru infiintarea de stagii si pentru invatarea pe tot parcursul vietii, pentru imbunatatirea competentelor cadrelor didactice, sprijinirea educatiei antreprenoriale, precum si a educatiei si a formarii profesionale in general, vizand intotdeauna sa sporeasca relevanta acestora in raport cu cerintele de pe piata muncii.
  • Axa prioritara 7 dispune de restul de 258 de milioane de euro pentru asistenta tehnica in vederea punerii in aplicare a programului.

baniCel de al-doilea Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA) are un buget total de 658 milioane euro, din care contributia europeana este de 553,17 milioane euro.
Obiectivul principal al programului este imbunatatirea eficientei, transparentei si accesibilitatii administratiei publice si a sistemului judiciar din Romania. Pentru atingerea acestui obiectiv, investitiile se vor realiza in cadrul urmatoarelor prioritati:

  • Consolidarea principalelor functii ale administratiei publice si imbunatatirea capacitatii administrative de a le indeplini, inclusiv prin dezvoltarea resurselor umane;
  • Imbunatatirea functionarii sistemului judiciar;
  • Eficientizarea proceselor decizionale in administratia publica locala si in sistemul judiciar, prin introducerea unor standarde si practici comune si ale unor sisteme de management al calitatii;
  • Instituirea unui cadru preventiv in materie de etica si integritate in administratia publica si in sistemul judiciar.

In perioada de programare, aproximativ 250 de institutii publice si juridice vor beneficia de finantare si vor fi formati mai mult de 90.000 de angajati din sistem.Informatii suplimentare sunt disponibile pe site-ul http://www.fonduri-structurale.ro.

        Impreuna in lumea afacerilor