Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Avem cele mai bune mere din lume, dar importam 80% din aceste fructe

fructe-in-scoli-640x330Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat la deschiderea Targului Indagra, ca tara noastra are cele mai bune mere din lume, insa peste 80% din cele pe care le consumam provin din import.

„As porni de la ceea ce inseamna paradoxurile acestui domeniu. Avem un potential agricol imens, dar importam o proportie considerabila din produsele agricole si alimentare. Avem cele mai bune mere din lume, dar peste 80% din cele pe care le consumam sunt din import. Un sfert din populatia ocupata a Romaniei lucreaza in agricultura, insa doar 4,7 % la PIB provine din exploatarea agricola. Avem oameni harnici, cu initiativa, dar ne lipseste infrastructura. Din cand in cand dam vina pe vreme sau, dimpotriva, asteptam sa avem un an agricol bun datorita ei”, a declarat Klaus Iohannis la deschiderea editiei cu numarul XX a targului Indagra.

Seful statului a mai mentionat ca Romania trebuie sa incurajeze investitiile in agricultura si sa valorifice cat mai mult fondurile europene nerambursabile.

„Imi doresc ca agricultura romaneasca sa nu mai fie un domeniu al paradoxurilor, ci unul al performantei. Cred ca este momentul sa depasim o data pentru totdeauna aceasta faza si sa transformam agricultura romaneasca intr-una realmente competitiva, care nu depinde nici de vreme, nici de alte circumstante si in care investim. Cand spun investim nu ma refer doar la fonduri, ci si la preocupare constanta si actiune coerenta, transpusa in politici inteligente si stimulative. Romania trebuie sa incurajeze initiativa in agricultura si sa valorifice la maxim fondurile structurale”, a afirmat presedintele Romaniei.

De asemenea, Klaus Iohannis a precizat ca o agricultura viabila este cea care are o infrastructura rurala moderna, in care fermierii sa fie conectati cu piata, in toate formele concurentiale si asociative.

„Dincolo de pasii facuti sau de programele in derulare, putem construi o strategie pe termen lung, clara si eficienta, de dezvoltare a agriculturii, in care sa angrenam resurse intelectuale, specialisti, autoritati, oameni cu experienta practica, cu exemple de succes in domeniu. Agricultura are toate sansele sa devina o sursa de bunastare si crestere economica in Romania. Dar pentru acest lucru este nevoie de tehnologie noua, de modernizarea infrastructurii rurale, a celei de productie, transport si desfacere, de conectarea agricultorilor cu piata, in toate formele asociative si concurentiale specifice economiei de piata. Atunci cand exploatatia agricola va inceta sa mai reprezinte doar un mijloc de subzistenta vom putea vorbi de un progres real in mediul rural”, a mai spus presedintele Romaniei.

Mai mult decat atat, Klaus Iohannis a mentionat ca este deosebit de important ca tara noastra sa aiba o strategie pentru finalizarea procesului de cadastrare, la nivel national.

„Dezvoltarea agriculturii asteapta si o strategie pentru finalizarea cadastrului. Intr-o economie de piata privata, proprietatea este garantata. Romania are datoria sa rezolve odata pentru totdeauna problema regimului de proprietate funciara. Altfel, se amana investitii si se tin la distanta oportunitati”, a mai spus Klaus Iohannis.

Cea de-a 20-a editie a targului INDAGRA, cel mai mare eveniment dedicat domeniului agricol, s-a deschis, miercuri, in cadrul Romexpo, in parteneriat cu Camerele de Comert si Industrie din Romania. Manifestarea gazduieste peste 470 de expozanti din 23 de tari si se desfasoara pe o suprafata de 31.000 de mp.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor