Legumele radacinoase, ca morcov, patrunjel, telina, pastarnac, sunt atacate de ciuperci patogene, boli ce ataca aparatul foliar, reducandu-le astfel din capacitatea de asimilatie clorifiliana.
Fainarea morcovului (Erysiphe umbelliferarum), Fainarea patrunjelului (Erysiphe petroselini) Alternarioza frunzelor (Alternaria dauci ), Alternarioza radacinilor (Alternaria radicina), Septorioza (Septoria apiicola), Cercosporioza (Cercospora carotae) sunt boli intalnite in perioada verii (luna iulie), in culturile de radacinoase, boli ce pot cauza o productie mai mica de radacini si o pastrare defectuoasa (in anotimpul rece), avertizeaza Oficiul Fitosanitar Cluj.
Musca morcovului G1 (Psila rosae), Molia radacinilor (Aethes williana), Musca telinei, larvele generatiei I (Phyophylla heraclei) Croitorul pastarnacului (Phytoecia icterica), paduchi radacinilor de morcovi si pastarnac sunt daunatorii intalniti in aceasta perioada in culturile de radacinoase, consum sau plante semincere.
Ouale generatiei G1 sunt depuse esalonat pe sol sau pe coletul plantelor de morcov pana la jumatatea lunii iunie. Incubatia dureaza 10-12 zile.
Frunzele plantelor atacate au o culoare rosiatica, se ofilesc treptat si se usuca.
Larvele moliei radacinilor ierneaza in radacinile de morcovi ramase in camp sau in locurile de depozitare. Adultii G1 apar in culturi la sfarsitul lunii iunie si depun ouale pe morcovi de consum. Dupa eclozare ele patrund in interiorul radacinilor unde sapa galerii descendente.
In urmatoarele zile se vor efectua doua tratamente pentru combaterea acestor agenti patogeni, folosind un produs polivalent sau un amestec de produse pentru a combate sau preveni atacul bolilor la care se adauga un insecticid pentru a combate larvele daunatorilor.
- Flint Max 75 WG- 0.03 % + Topsin Al 70 PU -0.1 % + Calypsso 480 SC – 0.02 % sau Confidor Energy – 0.015 %;
- Ortiva 250 EC – 0.075 % + Rovral 500 SC – 0.1 %.+ Bravo 500 SC -0.2 % + Novadim Progres – 2 l / ha sau Actara 25 WG – 0.02%;
- Ortiva Top – 1 l / ha + Topsin 500 SC – 0.14 % + Pospilan 20 SG ( Krima ) – 0.02 %.
Pot fi folosite si alte variante de tratament cu produse omologate in Romania. Perioada optima de tratament: 04.07.2015 – 08.07.2015. Tratamentul urmator se realizeaza dupa 10-12 zile. Aplicarea tratamentului se face prin imbaierea plantelor si stropirea solului din apropierea coletului.
Nu se trateaza culturile pentru consum curent si nu se vor folosi frunzele verzi de la culturile de patrunjel si telina tratate.
De asemenea, se respecta timpul de pauza recomandat in cazul fiecarui produs folosit.
In perioada urmatoare, se continua tratamentele fitosanitare si la culturile de radacinoase.
Din cauza conditiilor meteo ale lunilor de vara, cu temperaturi excesive si seceta pedologica instalata in multe zone legumele radacinoase, culturile de morcov, patrunjel, telina, pastarnac sunt atacate in proportie mai mare de daunatori. Pe radacinile atacate se dezvolta cu usurinta ciupercile si bacteriile partilor subterane (radacinile) acestea fiind de fapt elementul de productie la aceste culturii.
Septorioza (Septoria apiicola) Cercosporioza, Fainarea morcovului (Erysiphe umbelliferarum), Fainarea patrunjelului (Erysiphepetroselini), Alternarioza (Alternaria dauci) sunt boli ale aparatului foliar care pot reduce mult din capacitatea de asimilatie clorifiliana in culturile de radacinoase, boli ce pot cauza o productie mai mica de radacini si o pastrare defectuoasa (in anotimpul rece).
Musca morcovului G2 (Chamaepsila rosae), Molia morcovului (Aethes williana), Musca telinei, larvele generatiei a II-a (Phyophylla heraclei), Croitorul pastarnacului (Phytoecia icterica), paduchii radacinilor de morcovi si pastarnac sunt daunatorii intalniti in aceasta perioada in culturile de radacinoase, consum sau plante semincere. Larvele moliilor si mustelor rod galerii in radacinile si tijele plantelor.
„Paduchele radacinilor de morcov formeaza colonii aglomerate pe radacini. Afidele, de culoare galben-pal, sunt acoperite de o secretie purverulenta ceroasa. Inteapa si sug sucul celular al radacinilor pentru a se hrani. Locul intepat se decoloreaza, devine buretos si umed. Aici se instaleaza ciuperci si bacterii saprofite care continua procesul de degradare si dupa depozitare. Acesti din urma daunatori sunt prezenti mai frecvent la culturile irigate”, precizeaza inginer Angelica Baciu, din cadrul OFJ Cluj.
Specialistul recomanda ca, in cursul lunii august, sa se efectueze doua tratamente pentru combaterea acestor agenti patogeni, prin imbaierea plantelor si stropirea solului din apropierea coletului (mai ales la culturile semanate vara destinate consumului de toamna iarna), folosind un produs polivalent sau un amestec de produse pentru a combate sau preveni atacul bolilor, la care se adauga un insecticid pentru a combate larvele daunatorilor.
- Flint Max 75 WG – 0.03% + Topsin 70 WDG -0.1% + Calypsso 480 SC – 0.02% sau Confidor Energy – 0.015%;
- Ortiva 250 EC – 0.075 % + Bravo 500 SC -0.2 % + Actara 25 WG – 0.0 %.
- Ortiva Top 1 l / ha + Rovral 500 SC – 0.1 %.+ Novadim Progres ( Sinoratox ) – 0. %.
Pot fi folosite si alte variante de tratament cu produse omologate in Romania. Dupa efectuarea acestuia, se realizeaza un nou tratament in termen de 10- 12 zile. Pentru aderenta solutiei pe frunze, se va adauga si un adeziv avizat, cum este si Silwet Gold 0.025 %. Nu se trateaza culturile pentru consum curent si nu se folosesc frunzele verzi de la culturile de patrunjel si telina tratate.
Sursa: StiriAgricole.ro