Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Buletin agrometeorologic pentru luna mai

ROR77In ansamblu, luna mai se va caracteriza printr-o vreme in general normala sub aspect termic in sud-estul şi local in sudul şi vestul ţarii, iar in celelalte regiuni va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod obişnuit, conform previziunilor facute de meteorologi.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va situa la valori optime desfasurarii proceselor de crestere si dezvoltare ale culturilor de primavara semanate in perioada optima, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploaie, local cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toata tara. Cantitatile de precipitatii vor fi excedentare in cea mai mare parte a zonelor de cultura, iar in regiunile sudice si sud-estice se vor inregistra valori apropiate de mediile climatologice.

Aceste informatii nu exclud posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperatura sau cantitati mai mari de precipitatii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului
La sfarsitul lunii mai 2015, rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Sursa: ANM
In sud-estul, sudul si local in estul si vestul tarii se va semnala seceta pedologica moderata si izolat puternica.

In cultura de porumb, aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-50 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol, cu excepţia unor suprafete din sudul, sud-estul, vestul si estul tarii, unde se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica).

Caracteristici fenologice
Ca urmare, ritmurile de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp vor evolua pe ansamblu in conditii normale, in aproape toate regiunile agricole ale tarii.

Temperaturile maxime ridicate din aer vor determina o intensificare a ritmurilor vegetative ale plantelor, indeosebi pe terenurile agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine buna si medie la culturile insamantate in epoca optima, respectiv medie si slaba la cele intarziate fenologic si pe terenurile cu deficite de umiditate in sol.

Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna vor parcurge alungirea paiului, inspicarea, precum si inflorirea.Cultura de rapita se va afla in fazele de alungire tulpinii si inflorire, precum si formarea silicvelor, pe aproape intreg teritoriul agricol.

In functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, floarea-soarelui si porumbul vor inregistra fazele de germinare, rasarire si formarea primelor frunze.
Sfecla de zahar isi va continua germinarea, rasarirea si dezvoltarea aparatului foliar.

In principalele bazine de cultura, la cartof predominante vor fi fazele de incoltire si rasarire, precum si formarea si cresterea lastarilor laterali la soiurile de vara.

La speciile de samburoase si semintoase se vor semnala cresterea lastarilor/frunzelor/rodului, iar soiurile timpurii de cires vor parcurge coacerea fructelor, izolat fiind posibila declansarea recoltarii.

In majoritatea podgoriilor, vita de vie se va afla in fazele de infrunzire si crestere a lastarilor, iar la soiurile timpurii se va continua inflorirea.
Conditiile meteorologice vor permite desfasurarea lucrarilor agricole specifice (fertilizari, erbicidari, prasile mecanice si manuale, tratamente fito-sanitare, etc.), pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

Recomandari de specialitate/calendarul lucrarilor agricole:

  • Fertilizarea foliara a speciilor de toamna;
  • Efectuarii lucrarilor de intretinere la culturile de camp (prasile mecanice si manuale, erbicidari, tratamente cu insecto-fungicide);
  • Administrarea tratamentelor fito-sanitare la speciile de toamna si in plantatiile pomi-viticole.

Sursa:  www.agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor