Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Buletin agrometeorologic pentru perioada 11-15 mai

stelprdb1049230Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 10…20°C, la nivelul intregului teritoriu agricol, valori apropiate de normele climatologice. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 15…26°C, in aproape toate zonele de cultura.

Temperatura minima a aerului va oscila intre 4…14°C, la scara intregii tari. Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 şi 10 cm va fi cuprinsa intre 13…23°C, limite optime desfasurarii primelor faze de vegetatie (germinare-rasarire-aparitia primelor frunze) la culturile de primavara semanate pana in prezent.

Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura. De asemenea, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare si izolat apropiate de optim in Oltenia, Muntenia, in cea mai mare parte a Dobrogei, Maramuresului, in sudul si nord-vestul Transilvaniei si izolat in sudul Moldovei.

In Banat, Crisana, cea mai mare parte a Transilvaniei si a Moldovei si local in centrul Dobrogei se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata si puternica.

Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-20 cm, in cultura de porumb se va situa la valori satisfacatoare si apropiate de optim, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata, puternica si local extrema) se vor inregistra in Banat, Crisana, pe suprafete extinse din Moldova, in sud-vestul Munteniei, sudul Olteniei, centrul si nordul Dobrogei, vestul, centrul si sud-estul Transilvaniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Conditiile agrometeorologice prognozate vor imprima ritmuri normale in desfasurarea proceselor biologice ale culturilor de camp, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Orzul si graul de toamna isi vor continua infratirea si alungirea paiului (30- 100%), local inregistrandu-se fazele de „burduf” si inspicare (10-30%).

La rapita se vor semnala dezvoltarea aparatului foliar (12-17 frunze) si inflorirea (10-100%), precum si inceputul formarii silicvelor (10-40%). Floarea-soarelui si porumbul infiintate pana la aceasta data isi vor continua fazele de germinare (70-100%), rasarire (10-100%) si apariţia primelor frunze (10-50%).

In bazinele specializate, sfecla de zahar se va afla in fazele de germinare (60-100%), rasarire (10-100%), precum si dezvoltarea primei perechi de frunze (10-70%). La cartoful din principalele zone de cultura, predominante vor fi incoltirea, rasarirea (20-100%) si local, formarea primelor frunze adevarate(10-20%).

In plantatiile pomicole, la samburoase se vor inregistra cresterea fructelor/frunzelor/lastarilor, iar la semintoase va fi posibila definitivarea infloririi, totodata continuandu-se legarea si formarea rodului.

In cea mai mare parte a podgoriilor, vita de vie se va afla la cresterea frunzelor si a lastarilor, iar soiurile timpurii de masa vor parcurge formarea inflorescentelor şi izolat, inflorirea. Conditiile agrometeorologice vor fi favorabile pentru efectuarea lucrarilor agricole de sezon (semanat, plantat, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, prasile mecanice/manuale, etc.) exceptand zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

  •  Definitivarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof);
  • Administrarea de ingrasaminte minerale complexe (azotat de amoniu, NPK) la speciile de toamna;
  • Efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor, bolilor si daunatorilor la culturile de camp
  • Aplicarea tratamentelor fito-sanitare in vii si livezi.

Sursa:agroromania.manager

        Impreuna in lumea afacerilor