Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Buletin agrometeorologic pentru perioada 22-27 aprilie

terenSub aspect termic, vremea mai rece de la inceputul perioadei va intra treptat intr-un proces de incalzire, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 1…12°C la inceputul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1…6°C şi 6…18°C spre sfarsitul perioadei, mai ridicata cu 1…4°C in raport cu mediile multianuale, la nivelul intregii tari.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 7…24°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului va oscila intre -6…12°C in aproape toata tara, valorile cele mai scazute (-6…0°C) inregistradu-se in primele zile in depresiuni, unde local vor fi conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 8…20°C indeosebi in zonele de campie, optima continuarii insamantarilor de primavara, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie (germinare-rasarire) la culturile infiintate pana in prezent.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, in cea mai mare parte a tarii.

Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica) se vor inregistra in Banat, Crisana, vestul, centrul si estul Transilvaniei, nordul, centrul, vestul si local in sud-estul Moldovei. In stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apa va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in majoritatea regiunilor agricole.

In Banat, Crisana, vestul, centrul si sud-estul Transilvaniei si jumatatea de nord a Moldovei se va semnala seceta pedologica moderata si local puternica.

Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de camp si pomi-viticole se vor desfasura in general normal, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Totodata, in zonele nordice si centrale, pe fondul temperaturilor minime mai scazute din aer si sol, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua usor mai lent. Cerealierele de toamna (orz si grau) semanate in epoca optima vor parcurge fazele de infratire (50-100%) si alungirea tulpinii (10-50%), iar culturile insamantate tardiv isi vor continua formarea frunzei a treia (70-100%), precum si infratirea (40- 100%).

Rapita se va afla in fazele de infrunzire (8-14 frunze), alungire a tulpinii (10- 70%) si aparitia inflorescentelor (10-40%). In plantatiile pomicole, la soiurile timpurii de samburoase se vor semnala inflorirea si legarea rodului, iar la semintoase se vor continua fazele de inmugurire, dezmugurire si aparitia butonilor florali.

In majoritatea podgoriilor, vita de vie va inregistra faza de „plans”, inmugurire. si dezmugurire. Culturile prasitoare (floarea-soarelui si porumb) infiintate pana in prezent se vor afla in primele faze de vegetatie (germinare-rasarire), continuandu-se totodata lucrarile de semanat.

Ca urmare, lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanat, fertilizari, erbicidari, taieri si tratamente fito-sanitare in vii si livezi), se vor efectua pe ansamblu normal.

Recomandari de specialitate

  • Definitivarea insamantarii culturilor din prima urgenta (orzoaica, ovaz, borceag, lucerna, sfecla de zahar);
  • Continuarea pregatirii patului germinativ si efectuarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof);
  • Fertilizarea faziala a cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale complexe;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor, tratamente fitosanitare, taieri de rodire in vii şi livezi), la speciile de camp si pomi-viticole;
  • Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea capacitatii de germinare.

Sursa:  www.agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor