Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Buletin agrometeorologic pentru perioada 29 aprilie-4 mai

wallpaper-primavara-2560-1600Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal, in aproape toata tara.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 5…19°C, valori apropiate de mediile multianuale, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 9…25°C, pe intreg teritoriul agricol.

Temperatura minima a aerului va oscila intre 0…12°C, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 9…20°C, optima continuarii insamantarilor de primavara, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie (germinare-rasarire) la culturile infiintate pana in prezent.

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului si caderi de grindina. De asemenea, cantitatile de apa pot depasi 15-20 l/mp si izolat, 30-40 l/mp.  

Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor de grau de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare si local apropiate de optim, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in Banat, Crisana, Maramures, pe suprafete extinse din Transilvania si Moldova. In cultura de porumb, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim, in Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul si sud-estul Moldovei, nordul si izolat in sudul Transilvaniei.

In Banat, Crisana, Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei si Moldovei, se va semnala fenomenul de seceta pedologica moderata si local puternica.

Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile vegetative atat la culturile de camp, cat si la speciile pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, in cea mai mare parte a tarii

In functie de data semanatului, orzul si graul de toamna isi vor continua fazele de formare a frunzei a treia (90-100%), infratire (60-100%) si alungirea tulpinii (10- 100%).
 la cultura de rapita se va semnala infrunzirea (9-15 frunze), alungirea tulpinii (10-100%), aparitia inflorescentelor si inflorirea (10-100%).

La soiurile timpurii de samburoase se vor semnala inflorirea si legarea rodului, iar la semintoase se vor continua fazele de inmugurire, dezmugurire si aparitia butonilor florali.

La vita de vie se vor inregistra fazele de „plans”, inmugurire si dezmugurire. Culturile prasitoare (floarea-soarelui şi porumb) infiintate pana la aceasta data vor parcurge germinarea si rasarirea (10-100%), continuandu-se lucrarile de semanat.

Sfecla de zahar si cartoful pentru consum isi vor continua primele faze de vegetatie, respectiv germinarea si rasarirea (10-40%). Conditiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrarilor agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul culturilor de primavara, tratamente fito-sanitare in vii şi livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) in condiţii bune.  

Recomandari de specialitate
– Continuarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof);  
– Administrarea de ingrasaminte minerale complexe la speciile de toamna;
– Efectuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) la speciile de camp si pomi-viticole.

Sursa:  //agroromania.manager

        Impreuna in lumea afacerilor