Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Buletin agrometeorologic pentru perioada 7-13 aprilie

image001 stire 9 aprIn primele zile ale intervalului va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod normal, dupa care, se va produce o incalzire treptata a vremii in majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 3…19°C, in cea mai mare parte a teritoriului. Temperatura minima a aerului va oscila intre -5…8°C la nivelul intregii tari, posibil mai scazute in depresiuni, unde vor fi conditii de producere a inghetului la sol.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse intre 5…15°C, limite optime continuarii insamantarilor de primavara, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie la culturile infiintate pana in prezent.

Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale in aproape toata tara, fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. De asemenea, in primele zile ale intervalului, in zonele estice si sud-estice cantitatile de apa pot depasi 20 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate accesibila plantelor pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii.

Deficite moderate de apa in sol se vor inregistra in nordul Moldovei, centrul si sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramuresului, nord-vestul si sudul Crisanei, izolat in estul si vestul Banatului.

 Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa la valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. In nordul Moldovei, local in vestul Maramuresului, centrul si sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul si sudul Crisanei, izolat in estul si vestul Banatului, se vor inregistra deficite de umiditate in sol.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfasura in general normal in majoritatea zonelor de cultura si usor mai lent in zonele depresionare.

Culturile de orz si grau de toamna se vor afla in continuare in fazele de rasarire, formarea frunzei a treia, infratire (30-100%) si alungirea paiului (10-30%). Sub aspect fenologic, cultura de rapita va parcurge fazele de infrunzire (7-13 frunze) si alungire a tulpinii (10-50%), iar izolat in zonele de campie va fi posibila aparitia inflorescentelor (10-30%).

La speciile pomicole (cais, piersic, visin) se va continua inmugurirea si dezmugurirea, in aproape toate plantatiile. La vita de vie se va inregistra faza de ”plans” in majoritatea podgoriilor, iar izolat in depresiuni se va continua starea de repaus vegetativ.

Lucrarile agricole specifice (pregatirea patului germinativ, semanat, fertilizari, erbicidari, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfasura in bune conditii, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Pregatirea patului germinativ si continuarea insamanţarilor de primavara pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Fertilizarea faziala a semanaturilor de toamna cu ingrasaminte minerale si foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK);
  • Verificarea vigurozitatii plantelor la speciile de toamna (orz, grau, rapita);
  • Controlul evolutiei mugurilor de rod si a coardelor la vita de vie.

Sursa: agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor