Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Buletin agrometeorologic pentru perioada 7-13 mai

6965378-spring-sceneryPerioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 9…20°C, la nivelul intregului teritoriu agricol, valori apropiate de normele climatologice. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 14…26°C, in aproape toate zonele de cultura.

Temperatura minima a aerului va oscila intre 3…14°C, la scara intregii tari. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 si 10 cm va fi cuprinsa intre 11…21°C, limite optime desfasurarii primelor faze de vegetatie (germinare-rasarire-aparitia primelor frunze) la culturile de primavara semanate pana in prezent.

Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, local cu aspect de vijelie. De asemenea, la inceputul intervalului vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot depasi 15-20 l/mp si izolat 30-40 l/mp, indeosebi in sudul, centrul si estul tarii.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare şi izolat apropiate de optim in Oltenia, in cea mai mare parte a Munteniei, Maramuresului, Dobrogei, in sudul şi nord-vestul Transilvaniei, sudul si izolat in estul Moldovei.

In Banat, Crisana, pe suprafete extinse din Transilvana si Moldova si local in nord-estul Munteniei si centrul Dobrogei se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata si puternica.

Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-20 cm, in cultura de porumb se va situa la valori satisfacatoare si izolat apropiate de optim, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si local puternica) se vor inregistra in Banat, Crisana, pe suprafete extinse din Moldova, in nord-vestul Munteniei, centrul Dobrogei, sud-vestul, sud-estul si izolat in centrul Transilvaniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Conditiile agrometeorologice prognozate vor determina desfasurarea normala a proceselor biologice ale culturilor de camp, pe aproape intreg teritoriul agricol. Orzul si graul de toamna isi vor continua infratirea si alungirea paiului (10- 100%), precum si fazele de burduf si inspicare (10-30%).

La rapita se vor inregistra dezvoltarea aparatului foliar (12-16 frunze) si inflorirea (10-100%), precum si formarea silicvelor (10-40%). Floarea-soarelui si porumbul infiintate pana la acesta data isi vor continua fazele de germinare (70-100%), rasarire (20-100%), aparitia primei perechi de frunze (10-50%).

In bazinele specializate, sfecla de zahar se va afla in fazele de germinare (60-100%), rasarire (20-100%), precum si dezvoltarea primei perechi de frunze (10-70%).

La cartoful din principalele zone de cultura, predominante vor fi fazele de incoltire-rasarire (20-100%) si local, aparitia primei perechi de frunze (10-20%).

In plantatiile pomicole, la samburoase se vor inregistra cresterea fructelor/frunzelor/lastarilor, iar la semintoase va fi posibila definitivarea infloririi, totodata continuandu-se legarea si formarea rodului.

In cea mai mare parte a podgoriilor, vita de vie se va afla la cresterea frunzelor si a lastarilor, iar soiurile timpurii de masa vor parcurge formarea inflorescenţelor şi izolat, inflorirea.

Condiţiile agrometeorologice vor fi favorabile pentru efectuarea lucrarilor agricole de sezon (semanat, plantat, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, prasile mecanice/manuale, etc.) exceptand zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

Definitivarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara   (floarea-soarelui, porumb, cartof);

  • Administrarea de ingrasaminte minerale complexe (azotat de amoniu, NPK) la speciile de toamna;
  • Efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor,bolilor si daunatorilor la culturile de camp si pomi-viticole;
  • Aplicarea tratamentelor fito-sanitare in vii şi livezi;
  • Continuarea verificarii si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii de germinare.

sursa: agroromania.manager

        Impreuna in lumea afacerilor