Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Bursa Romana de Marfuri: Vom avea o crestere de preturi de 1-2% la grau, fata de cele inregistrate anul trecut

lan_de_grau_2-1920x1200Preturile de tranzactionare la grau vor creste in acest an cu circa 2 procente fata de cele inregistrate in 2014, avand in vedere ca productia mondiala pentru aceste cereale este mai mica decat consumul, apreciaza Bogdan Iliescu, Manager pe Agricultura in cadrul Bursei Romane de Marfuri (BRM).

In urma cu trei saptamani s-a stabilit ca productia de grau va fi cu 1% mai mica fata de consum, iar la porumb, de asemenea, productia va fi mai mica cu 3%. Facand o analiza a stocurilor, a consumului si a tradingului mondial, putem ajunge la concluzia ca in acest an vom avea o crestere de preturi cu 1%-2% la grau, fata de preturile inregistrate anul trecut.

Conform evolutiei bursiere din ultimele saptamani, graul de panificatie comercializat in portul Constanta a avut o crestere a pretului de 30 de euro/tona, fiind vandut in aceasta saptamana cu 170 de euro pe tona. In cazul porumbului calitatea 1, acesta s-a comercializat in portul Constanta cu 159 de euro/tona, putand fi remarcata o crestere a pretului cu 5 euro/tona, conform cotatiilor la cereale valabile in saptamana 26/2015.

Conform Bursei Romane de Marfuri, pretul graului de panificatie a fost stabilit la 170 de euro/tona in Ucraina, 169 de euro/tona in Rusia, 170 de euro/tona in Franta si 189 de euro/tona in Statele Unite.

De asemenea, pretul de comercializare pentru porumbul calitatea 1 a fost de 159 de euro/tona in Ucraina, 137 de euro/tona in Rusia, 145 de euro/tona in Franta si 156 de euro/tona in Statele Unite.

Din cauza ploilor in exces din Statele Unite, precum si a secetei din Europa si Canada, preturile graului si porumbului au avut o crestere accelerata in ultimele saptamani. Se estimeaza ca recolatrea cerealelor va întarzia în Sakatchewan si Alberta, cele mai mari regiuni unde este plantat graul, din cauza secetei din Europa si Canada.

In Chicago, contractele la termen pentru grau au inregistrat o crestere de 15%. De asemenea, si porumbul a urcat si el cu 9,4%, în timp ce graul a crescut cu 8,7% pe piete bursiere din Paris, noteaza Bloomberg.

Sursa: stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor