Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Cadastrarea nationala: „Pentru unii proprietari actele sunt nefacute cu trei generatii in urma”

salcie-energetica-640x330Cadastrul la nivel national reprezinta un obiectiv deosebit de important pentru Romania, in conditiile in care subventiile de la Bruxelles se vor da, incepand cu anul 2018, pe exploatatie si nu pe unitatea de suprafata. Intrebat daca stie cum se desfasoara acest proces, Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, afirma ca autoritatile se misca mult prea incet.

„Chiar daca am primit o suma frumusica de la Comisia Europeana pentru acest lucru, observ ca autoritatile romane sunt prea putin interesate de acest subiect. Ne miscam foarte greu. Din punctul meu de vedere trebuia de ieri sa ne ocupam. Avem prea putin timp tehnic ramas la dispozitie pentru o lucrare de o asemenea marime si importanta. Comisia Europeana ne-a atentionat ca din 2018, nu din 2020, daca nu vom avea cadastru, nu vom mai putea sa luam subventii. Inainte de cadastru insa, ar trebui facuta dezbaterea succesorala, doar ca sunt mostenitori care neam de neamul lor nu au facut asa ceva. Pentru unii proprietari actele sunt nefacute in urma cu trei generatii. Mai avem practic doi ani pana in 2018. Daca nu rezolvam acest subiect, chiar ca vom deveni neseriosi in fata Comisiei Europene”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR.

In luna mai a acestui an a fost lansat Programul National de Cadastru, cu scopul de a realiza planurile cadastrale ale tuturor imobilelor din Romania, precum si deschiderea cartilor funciare, cat si a certificatelor de mostenitor pentru succesiunile nedezbatute.

La mijlocul lunii noiembrie, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a anuntat ca locuintele din 63 de comune vor fi incluse in prima faza a lucrarilor de cadastru general gratuit prin Programul National de Cadastru si Carte Funciara 2015 – 2023 (PNCCF).

„La inceputul anului 2015 ANCPI a demarat procedura de achizitie – Servicii de Inregistrare sistematica a imobilelor in Sistemul Integrat de Cadastru si Carte Funciara in cadrul Programului National de Cadastru si Carte Funciera – care are ca obiect 147 UAT-uri din zone rurale ale Rornaniei, care au fost impartlte in 10 loturi. In luna octombrie 2015 au fost atribuite primele 4 loturi si au fost incheiate acorduri cadru pentru realizarea lucrarilor de inregistrare sistematica in primele 63 de UAT-uri rurale. In cursul lunii noiembrie 2015 vor fi incheiate contracte subsecvente si vor incepe activitatile de inregistrare sistematica in UAT-urile pentru care s-au incheiat acorduri cadru”, mentioneaza ANCPI.

Legat tot de acest subiect, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat de curand ca dezvoltarea agriculturii romanesti, in special a cooperativelor, este ingreunata tocmai de lipsa cadastrului la nivel national.

„Este nevoie de o organizare mai buna in agricultura, de asociere. Din pacate, acest proces este impiedicat de mai multi factori, unul dintre el fiind elaborarea cadastrului. Exista un program european si unul de stat care finanteaza aceasta lucrare. Cred ca este un inceput”, a declarat Daniel Constantin, in cadrul unei conferinte dedicate agriculturii ecologice.

Programul National de Cadastru se desfasoara in perioada 2015 — 2023 si are ca obiectiv inregistrarea sistematica a imobilelor in 2.337 de Unitati Administrativ Teritoriale situate in mediul urban si rural. Programul a fost instituit in scopul inregistrarii gratuite a imobilelor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara si al eliberarii certificatelor pentru inscrierea in cartea funciara a posesorilor ca proprietari si, dupa caz, a dezbaterilor succesorale.

Bugetul programului de cadastrare este de peste 1,2 miliarde de euro, sursele de fiintare fiind veniturile proprii ale Agentiei Nationale de Cadastru si fondurile externe nerambursabile din Programului Operational Regional.

 Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor