Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va efectua in aceasta saptamana toate platile aferente subventiei la motorina utilizata in agricultura, pentru trimestrele 1 si 2. Mai mult decat atat, fermierii romani ar putea beneficia in aceasta luna si de ajutorul de minimis pentru agricultura ecologica. In ceea ce priveste avansul pe suprafata, acesta ar putea fi platit undeva la jumatatea lunii noiembrie, a declarat, pentru StiriAgricole, directorul APIA Mures.
„Chiar ieri am avut o videoconferinta in care ni s-a confirmat de la Bucuresti ca exista sumele disponile la Ministerul de Finante pentru plata subventiei la motorina utilizata in agricultura aferenta trimestrelor 1 si 2. Saptamana aceasta, cu siguranta, fermierii vor avea in conturi banii”, a declarat, pentru StiriAgricole, Ovidiu Savasca, directorul APIA din Mures.
Numarul beneficiarilor care vor primi subventii pentru motorina folosita in agricultura este de circa 13.500 de fermieri, potrivit ministrului Agriculturii. Pentru anul 2015, rata accizei reduse pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura in sectoarele vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare, este de 99,498 lei/1.000 litri.
Cand va plati APIA ajutorul de minimis pentru agricultura ecologica
Tot in luna noiembrie, fermierii romani ar trebui sa primeasca de la APIA si ajutorul de minimis pentru agricultura ecologica, sumele aferente acestei masuri fiind alocate de la Ministerul de Finante.
„In ceea ce priveste ajutorul de minimis pentru agricultura ecologica, platile aferente aceste masuri se vor face, cu siguranta, in luna noiembrie. Banii vor fi alocati de la Ministerul de Finante. Un termen fix nu as putea avansa, dar din toate discutiile rezulta ca acest sprijin va fi oferit agriculturilor in luna noiembrie”, a mai spus, pentru StiriAgricole, directorul APIA din Mures.
Fondul total aproximativ pentru aceasta schema este de 10.600.000 de lei. In urma realizarii situatiei centralizate, valoarea totala necesara pentru ajutorul de minimis acordat in agricultura ecologica este de 7,9 milioane de lei, bani care vor fi impartiti la 7.214 fermieri, conform datelor APIA.
Cand va plati APIA avansul pe suprafata (SAPS)
O alta plata deosebit de importanta pentru fermieri este si avansul pe suprafata, acesta fiind de circa 70% din plata unica unica pe suprafata (SAPS).
„Avansul pe suprafata, ca si valoare, se va situa undeva la 69-70% din SAPS, care este de 72 de euro pe hectar. Asta inseamna ca agriculturii vor primi ca avans o suma de aproximativ 53 de euro pe hectar. Nu suntem foarte departe de efectuarea platilor, insa este foarte greu de dat un termen. Cel mai optimist termen este, din punctul meu de vedere: 12-15 noiembrie. E posibil sa incepem mai repede, insa pentru un numar restrans de fermieri, pentru cei care nu au foarte multe scheme de sprijin solicitate. De obicei se incep cu cererile mai simple care trec mai repede prin filtrul de autorizare”, a mai declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ovidiu Savasca, directorul APIA din Mures.
A doua transa din plata pe suprafata urmeaza sa fie platita intre 1 decembrie 2015 si 30 iunie 2016.
„In ceea ce priveste platile pe agromediu, s-ar putea acorda un avans consistent de 85% pe drepturile de plata pe agromediu, odata cu SAPS-ul”, a mai precizat directorul APIA.
Cand va plati APIA despagubirile pentru culturile afectate de seceta
Deoarece fermierii inca pot depune cereri pentru compensarea pagubelor cauzate de seceta, pana la data de 30 noiembrie, un termen privind plata efectiva a acestor ajutoare de minimis este dificil de estimat. Cu toate acestea, oficialii au anuntat ca doresc sa ofere despagubirile pentru culturile afectate de seceta in acest an.
„Se depun cereri pana pe 30 noiembrie, prin urmare doar dupa aceasta data am putea vorbi de un termen exact de plata. E greu ca aceste plati sa fie realizate in acest an. S-ar putea mai degraba in luna ianuarie sa se acorde despagubirile pentru seceta”, a mai precizat, pentru StiriAgricole.ro, Ovidiu Savasca, directorul APIA din Mures.
Sunt eligibili in cadrul schemei producatorii agricoli inregistrati in evidentele APIA cu cerere unica de plata aferenta anului 2015, care sunt declarati de APIA, in urma controlului administrativ, eligibili pentru schema de plata unica pe suprafata aferenta anului 2015.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si-a exprimat luna trecuta speranta ca Guvernul va plati pana la sfarsitul anului despagubirile pentru fermierii ale caror culturi au fost afectate de seceta. Se preconizeaza ca vor beneficia de aceste despagubiri circa 173.500 producatori agricoli, dintre care 165.100 persoane fizice si 8.400 persoane juridice.
Valoarea despagubirilor pentru culturile afectate de seceta nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar pentru porumb si floarea soarelui.
Sursa: StiriAgricole.ro