Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Care sunt conditiile legale de a transfera un salariat pe un post blocat

explozia-angajarilor-firmele-care-si-au-sporit-numarul-de-de-salariati-in-criza-18434904La intrebarea : Un salariat al unui serviciu urmeaza sa se pensioneze. In present ocupa o functie eligibila in cadrul organizatiei si ca urmare postul sau (un post pentru studii superioare) fost blocat.
Pe acest post se doreste transferul unui alt salariat, din cadrul aceluiasi serviciu si care indeplineste in totalitate cerintele postului respectiv. In present acest salariat are un CIM pe o perioada nedeterminata.
Care sunt conditiile legale in care se poate realiza transferul celui de-al doilea salariat pe postul blocat chiar daca primul salariat inca mai lucreaza?
Ce tip de CIM – determinat sau nedeterminat – se va incheia pentru angajatul transferat?
Trebuie salariatul care se doreste sa fie transferat sa astepte ca postul sa fie eliberat definitiv?

Adriana Iancu, expert in legislatia muncii sustine ca: Nu poate angajat pe un post deja cupat. Contractul individual de munca poate fi atat pe durata determinata, cat si pe durata nedeterminata, in functie de situatie.
Codul muncii
Art. 12

(1) Contractul individual de munca se încheie pe durata nedeterminata.

(2) Prin exceptie, contractul individual de munca se poate încheia si pe durata determinata, în conditiile expres prevazute de lege.

Nu este vorba despre sectorul bugetar si nici firme private, firma in cauza este o intreprindere de stat.
Desigur ca angajatul propus pentru transfer sustine un examen scris si o proba practica, dar intrebarea este daca ocupa postul blocat inainte ca celalalt coleg sa se pensioneze va avea un CIM nedeterminat sau unul determinat?

Adriana Iancu, expert in legislatia muncii sustine ca: concursul este modalitatea obligatorie de incadrare a salariatilor la institutiile si autoritatile publice si la alte unitati bugetare. conditiile de organizare si modul de desfasurare a concursului, respectiv examenului se stabilesc prin regulament aprobat prin hotararea Guvernului nr. 286/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 221 din 31 martie 2011. 
Este vorba despre Regulamentul-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzator functiilor contractuale si a criteriilor de promovare in grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar platit din fonduri publice.

Sursa:clublegislatiamuncii.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor