Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Cat va fi subventia pentru ovine si caprine

1Suma a fost comunicata cu ocazia intalnirii pe care crescatorii au avut-o ieri cu reprezentantii MADR, la sediul ministerului.

Aproape 35 de reprezentanti ai celor patru federatii de crescatori de ovine si caprine din tara au participat la discutiile cu conducerea Ministerului Agriculturii, care au durat aproape doua ore.

Subiectele discutate au fost diverse, una dintre principalele teme abordate fiind subventiile pe care ministerul le acorda acestui sector. La finalul discutiilor, Nicolae Cioranu, presedintele Federatiei Romvis, a declarat ca subventia pe cap de animal pentru crescatorii de ovine pe 2014 va fi de 28-29 de lei.

„Subventia pe cap de animal pe 2014 va fi undeva la 28-29 de lei, dar inca nu s-a dat hotararea de guvern pentru ca a mai fost o tura de control in decembrie 2014.  Am ramas surprinsi si noi ca ni s-au luat 26 milioane de euro din alocarea totala. Noi ne-am inseles ca 2014 este un an de tranzitie, in care nu se umbla la suma totala, si se scade doar din 2015”, a declarat Nicolae Cioranu, presedintele Federatiei Romovis, dupa intalnirea cu conducerea Ministerului Agriculturii.

Subiectul cel mai aprins a fost transformarea in persoane juridice a producatorilor agricoli care primesc peste 5.000 euro din plati directe.

Crescatorii de ovine nu sunt de acord sa se transforme in persoane juridice pentru a beneficia de subventii in perioada 2015-2020, argumentand ca sunt deja fiscalizati si platesc impozit pe norme de venit.

„Fermierii au fost in unanimitate contra. Crescatorii de ovine nu sunt de acord sa se transforme in persoane juridice, atat timp cat suntem fiscalizati, suntem platitori de impozit pe norme de venit. Suntem de acord sa platim impozitul pe norme de venit, cu banii jos, decat printr-o firma care poate sa aiba profit zero. Care-i avantajul statului? Statul vrea sa ia un ban gramada, cash, de la noi , sau sa fim o forma juridica, care poate nu are profit si plateste impozit zero? Noi ne achitam de darile catre statul roman si statul sa ne lase asa cum suntem noi de 50 de ani. Urmeaza sa se depuna un memoriu in acest sens la Ministerul Agriculturii, care a spus ca va analiza propunerile crescatorilor”, a detaliat presedintele Romovis, adaugand ca inregistrarea ca forma juridica implica birocratie si costuri suplimentare pentru crescatorii de ovine.

Potrivit MADR, toate schemele de sprijin financiar direct vor fi acordate, incepand cu 2015, doar fermierilor activi, persoane fizice sau juridice sau grupuri de persoane fizice sau juridice care pot dovedi dreptul legal de a utiliza exploatatia si care desfasoara, in cadrul exploatatiei lor, o activitate agricola – cultiva terenul si cresc animale, mentin suprafata agricola in conditii adecvate pentru pasunat sau cultivare sau efectueaza activitati minime pe suprafetele agricole mentinute intr-o stare adecvata pentru pasunat sau cultivare.

Fermierii care, in anul anterior de plata, au primit plati directe mai mici de 5.000 euro sunt considerati fermieri activi.
Fermierii care primesc subventii peste 5.000 euro va trebui sa se inregistreze sub o forma juridica, cel putin ca persoana fizica autorizata, intreprindere individuala sau intreprindere familiala.

„Fermierul trebuie sa demonstreze ca este fermier activ daca primeste plati mai mari de 5.000 de euro din fonduri europene. Ca atare, daca primeste o forma de sprijin mai mare de 5.000 de euro, trebuie sa se inregistreze sub o forma juridica”, declara ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la inceputul acestui an.

Sursa: www.agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor