Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Tratamente fitosanitare pentru livezi in sezonul de toamna

Cei-mai-rezistenti-pomi-fructiferi-1Pentru a avea pomi fructiferi capabili de recolte bogate este deosebit de important sa aplicam la timp tratamentele fitosanitare. Mai mult decat atat, lucrarile de toamna din livezi au rolul de a pregati pomii fructiferi sa faca fata sezonului rece.

In sezonul de toamna, primul tratament care trebuie realizat in livezi se va efectua dupa caderea frunzelor. Cu toate acestea, inaintea stropirilor, fermierii vor trebui sa stranga fructele ramase in pomi, mai ales daca sunt putrezite.

„In primul rand trebuie sa ne asiguram ca in pomii pe care ii avem nu mai exista fructe stricate sau putrezite. Acestea trebuie inlaturate, deoarece in ele pot ierna diversi daunatori, afide, paianjeni, gandacul lanos. De asemenea, in cazul in care pe timpul recoltarii s-au rupt cateva ramuri, ele trebuie taiate, pentru ca in rupturile de la acestia isi pot gasi cuib alti daunatori. Trebuie sa eliminam cat mai mult astfel de locuri in care pot ierna daunatorii. Dupa aceea, dupa ce a dat o bruma, iar frunzele au cazut din copaci, vom aplica primul tratament cu substante pe baza de cupru. Acesta actioneaza ca un dezinfectat. Cand se fac astfel de stropiri, temperatura trebuie sa fie totusi pozitiva, undeva peste 10 grade. Se foloseste si o concentratie mai mare de apa, pana la 1.500 de litri la hectar. Se da cu pompele pe pom pana cand curge efectiv substanta. Se insista in zonele in care sunt crapaturi”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, dr. ing. Florin Serbu de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Blaj.

O alta actiune importanta pe care trebuie sa o realizam toamna, pentru a proteja livezile in fata daunatorilor, este strangerea frunzelor cazute.

„O alta lucrare care ar trebui facuta, mai ales in gradinile individuale, este adunarea frunzele de sub pomi, pentru ca in acestea isi fac cuib diversi daunatori, chiar si soareceii. Fermierul poate pune momeli pentru soareci. Daca exista pericolul de a intra iepurii de exemplu, pomii se pot inveli, in gradinile individuale. In fermele mari se organizeaza o vanatoare pentru acest lucru. S-au inmultit destul de mult iepurii in ultima perioada, si fac pagube destul de insemnate in livezi”, mai spune dr. ing. Florin Serbu.

Urmatoarea lucrare pe care fermierii vor fi nevoiti sa o faca in livezi va avea loc dupa data de 10 februarie, moment in care se va face o taiere de formare a coroanei pentru copacii tineri. Un alt tratament fitosanitar va trebui efectuat in luna martie.

„Din ianuarie-februarie, atunci cand vremea nu mai este atat de rece, se pot incepe taierile de formare a coroanei. In primavara, pe la inceputul lunii martie, va trebui sa realizam inca un tratament, de aceasta data cu subsante pe baza de ulei horticol. Acesta are rolul de a crea o pelicula peste pom, protejand impotriva daunatorilor, avand in vedere ca substanta conside si un insecticid. Apoi, in functie de specii se incep restul tratamentelor pentru monilioza, rapan etc.”, explica dr. ing. Florin Serbu.

Florin Serbu atrage totodata atentia ca pomicultorii trebuie sa previna pe cat posibil aparitia daunatorilor, nu sa trateze pomii infectati. De asemenea, acesta recomanda fermierilor sa achizitioneze produse de calitate, chiar daca sunt putin mai scumpe. Altfel, vor fi nevoiti sa faca un numar dublu de tratamente, iar costurile vor fi aceleasi.

Sursa: StiriAgricole.ro 

 

        Impreuna in lumea afacerilor