Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

CCIR: Percepția mediului de afaceri asupra economiei. Semnal pentru DNA și Guvern

STIRE MIHAELADisponibilitatea de personal calificat este în 2017 cea mai importantă problemă pentru firmele din România. Fiscalitatea ridicată rămâne de asemenea o problemă, însă aceasta se află pe un trend ascendent față de anii anteriori.

35% dintre companii s-au lovit de problema plecării în străinătate a angajaților, iar 77% declară că personalul calificat a fost principala categorie afectată, valorile fiind similare cu cele înregistrate în 2016.

Reducerea impozitelor (profit, CAS) este menționată de 16% ca fiind măsura economică ce ar conduce la îmbunătățirea activității economice. Alte măsuri ar fi reducerea fiscalității (9%) și simplificare legislației (9%).

Pentru 2018 așteptările firmelor sunt ca cifra de afaceri să rămână aceeași precum în anul precedent, iar numărul de angajați să descrească.

Se observă un trend descrescător în ceea ce privește încrederea firmelor în instituțiile din România. Instituțiile care beneficiază de cea mai mare creștere a încrederii sunt Băncile din România (+4%).

Aici dinamica este foarte mult influențată de contextul politic și economic din perioada actuală. De precizat că a scăzut încrederea în DNA cu 18%. În același timp, se sesizează o creștere cu 15% a corupției în administrația locală publică.

Accesarea fondurilor europene și deblocarea/ridicarea propriilor conturilor bancare sunt cele mai dificile interacțiuni cu instituțiile statului.

Jumătate dintre companii (52) sunt foarte nemulțumite sau nemulțumite de modul în care statul promovează afacerile românești în străinătate.

În 2017, a crescut cu peste jumătate (+23%) procentul celor care consideră că mărirea salariului minimim pe economic a avut efecte negative.

Peste 50% dintre companii consideră că actualul Guvern nu este preocupat de niciuna dintre activitățile următoare: grăbirea proiectului de infrastructură, reducerea birocrației și simplificarea legislației, creșterea investițiilor cu bani de la bugetul național, o mai bună atragere a fondurilor europene și atragerea investițiilor străine. Cea mai mare scădere se observă la activitatea de atragere a investițiilor străine (+13%).

Sursa: DC NEWS

        Impreuna in lumea afacerilor