Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

CE confirma ca fermierii care au inceput proiecte prin PNDR 2007-2013 vor primi in continuare fondurile europene

EU-MONEYToti fermierii care au inceput proiecte de finantare prin PNDR 2007-2013 sau se afla in perioada de implementare vor primi in continuare fondurile europene, chiar daca termenul privind decontarea cheltuielilor pe acest program nu va fi prelungit, a precizat comisarul european pentru agricultura Phil Hogan, intr-un raspuns oferit europarlamentarului roman Daniel Buda.

„Proiectele de dezvoltare rurala care nu sunt finalizate pana la termenul-limita stabilit pentru eligibilitatea cheltuielilor legate de programele de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013 (si anume 31 decembrie 2015) pot continua, iar cheltuielile sunt eligibile in cadrul pachetului bugetar pentru perioada 2014-2020 daca sunt indeplinite conditiile prevazute de normele tranzitorii”, se arata in raspunsul oferit de Phil Hogan.

„Astfel, nu mai este necesara parcurgerea unor etape suplimentare pentru a se garanta securitatea juridica pe durata tranzitiei la perioada de programare 2014-2020 pentru proiectele de dezvoltare rurala care urmeaza sa continue dupa data de 31 decembrie 2015. Consiliul European din decembrie 2014 a evidentiat necesitatea ca, impreuna cu statele membre, Comisia sa gaseasca solutii pentru maximizarea utilizarii angajamentelor din perioada cadrului financiar multianual 2007-2013, bazandu-se pe flexibilitatea normelor existente. Pentru perioada de programare 2007-2013, legiuitorii au stabilit data de 31 decembrie 2015 ca ultima zi de eligibilitate, fara a conferi Comisiei competenta prelungirii acestui termen. Prin urmare, pentru orice schimbare a perioadei de eligibilitate ar fi necesar un nou act de baza. Comisia a analizat cu atentie o astfel de optiune si a ajuns la concluzia ca nu ar fi adecvata prezentarea unei propuneri in acest sens. Totusi, Comisia a adoptat un act delegat (in curs de examinare de catre Parlament si Consiliu) care va oferi mai multa flexibilitate pentru transferul de fonduri intre axe, pentru a spori absorbtia fondurilor FEADR ramase”, se mai arata in raspuns.

Romania nu reusit sa obtina prelungirea termenului de rambursare a platilor pentru proiectele de dezvoltare rurala PNDR 2007-2013, desi 16 state au sustinut solicitarea tarii noastre in cadrul reuniunii Consiliului de Agricultura si Pescuit, care s-a desfasurat marti la Luxemburg.

In ceea ce priveste Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 — 2013, au fost efectuate pana in prezent plati de peste 7,6 miliarde de euro pentru proiecte de investitii si pentru decontarea platilor directe catre fermieri. Astfel, Romania a ajuns la un grad de absorbtie a fondurilor europene acordate pentru agricultura si dezvoltare rurala de peste 85%.

Sursa: stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor