Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ce criterii trebuie avute in vedere atunci cand ne alegem un consultant pentru accesarea fondurilor europene

project-management_1200x740

Consultantul pentru fonduri europene nerambursabile nu ar trebui sa incheie un contract de consultanta, daca identifica in mod evident ca solicitantul nu respecta una sau mai multe din conditiile obligatorii de eligibilitate, este de parere Mircea Leonte, vicepresedinte al Asociatiei Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene.

Inainte sa inceapa sa colaboreze, sa semneze un contract, fermierul ar trebui sa inteleaga foarte bine de la consultant, daca proiectul sau poate fi 100% elgibil, adica daca respecta toate conditiile obligatorii pentru a accesa o anumita linie de finantare. Orice consultant de buna credinta nu semneaza un contract de consultanta pana cand nu este foarte clar ca potentialul beneficiar poate sa acceseze, macar din punct de vedere al conditiilor obligatorii, o anumita linie de finantare”, a declarat Mircea Leonte, pentru StiriAgricole.ro, vicepresedinte al Asociatiei Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE).

In acest context, fermierii ar putea solicita consultantului prezenta in contract a unei clauze prin intermediul careia chiar si avansul sa fie returnat, in cazul in care proiectul este declarat neeligibil din motive imputabile consultantului.

Pentru a preveni asemenea situatii, o plata ca avans ar trebui data, pana la urma este o munca a consultantului, dar ar fi foarte bine daca ar exista o clauza in contract care sa specifice ca avansul, chiar si el, ar putea fi returnat, daca proiectul este declarat neeligibil din motive imputabile consultantului. Cu toate acestea, de multe ori, consultantul se asigura cat se poate de mult de respectarea conditiilor de eligibilitate, insa, din alte cauze, care nu tin de proiect, solicitantul poate fi descoperit ca e neeligibil. Pe de alta parte, va spun ca au mai fost situatii in care au existat modificari ale conditiilor de finantare pe parcursul derularii sesiunilor de depunere a proiectelor, cum s-a intamplat in 2008, mai afirma Mircea Leonte.

De asemenea, fermierii care doresc sa colaboreze cu un consultant ar trebui sa se asigure ca in cadrul contractului se precizeaza clar obiectul respectivului contract, precum si etapele derularii lui.

Trebuie trecut clar obiectul contractului, sa fie sigur ca acolo figureaza etapele pentru care incheie contractul. Fie ca vorbim de consultanta pentru elaborarea cererii de finantare, prima faza, ori consultanta pentru managementul proiectului, adica etapa de implementare. Odata ce se asigura ca sunt trecute respectivele activitati acolo, departajate pe cele doua faze. Asta in cazul in care contractul se face pentru ambele etape. Pe urma este important de asemenea sa fie foarte clare etapele derularii contractului de consultanta, respectiv fazele lui, departajate, in functie de anumite momente ale derularii lui. As putea vorbi de acest minim avans, care inseamna o obligatie deja pentru consultant de a incepe consultanta propriu-zisa si strangerea de documente. Dupa acest moment, consider ca incepand cu a doua transa de plata ar trebui sa fie facute plati doar pe dovezi concrete trimise de Agentie, conform carora respectivul consultant si-a facut datoria, iar procesul de accesare a fondurilor europene se deruleaza, a mai explicat Mircea Leonte, pentru StiriAgricole.ro, vicepresedinte al Asociatiei Consultantilor pentru fonduri europene.

Inainte de a porni la drum insa, fermierul ar trebui sa se documenteze cat mai bine asupra masurii de finantare pe care doreste sa o acceseze si sa discute initial cu 2-3 consultanti.

E foarte important ca un fermier, inainte de toate, sa caute surse de documentare, pentru a se informa el despre masurile de finantare disponibile, precum si de conditiile de eligibilitate. Asa fermierul poate sa isi faca o idee mult mai clara asupra proiectului sau, a investitiei pe care vrea sa o faca si, nu in ultimul rand, prin acest mod se va convinge si de calitatea consultantilor. Acest lucru ar trebui sa-l realizeze inainte de a discuta cu o firma de consultanta. Este bine sa citeasca, de exemplu, un Ghid al Solicitantului, pe site-ul AFIR, pentru a-si face o idee cat mai concreta asupra afacerii pe care doreste sa o dezvolte. De asemenea, tot pe site-ul AFIR poate gasi o baza de date cu consultanti. Este bine sa vada ce firme au mai realizat proiecte de finantare pe aceeasi masura pe care doreste el sa o acceseze”, mai afirma Mircea Leonte.

In cazul in care nu ar avea acces prea facil la calculator, un fermier care doreste sa obtina consultanta pentru accesarea de fonduri europene se poate adresa si Directiilor Agricole judetene.

Acestea pot oferi informatii agricultorului despre accesarea de fonduri sau il pot directiona pe fermier catre cel mai apropiat sediu judetean al AFIR-ului. Aici, in mod sigur, poate avea o discutie aplicata asupra planului sau de accesare, precum si a modalitatilor prin care poate obtine finantarea europeana. Mai mult decat atat, sediile judetene ale AFIR-ului ii pot inmana solicitantului o lista de consultanti care au avut proiecte de succes in zona”, mai declara Mircea Leonte.

Alte surse de la care un fermier ar putea obtine informatii cu privire la accesarea de fonduri europene nerambursabile ar putea fi Camerele agricole, asociatiile profesionale, precum si Grupurile de Actiune Locala (GAL), este de parere vicepresedintele ACRAFE.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor