Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ce este invoirea si cat timp poti invoi salariatul?

646x404Invoirea nu este reglementata legal. Sa tinem cont de acest lucru inca de la bun inceput. Oricat am cauta in Codul Muncii un articol care sa reglementeze notiunea de invoire, sansele de succes sunt nule. Legea nu spune nimic despre invoire.

Cu toate acestea, in practica, desi nu avem prevederi legale, se utilizeaza si invoirea salariatului de la locul de munca, in baza principiului libertatii de vointa a partilor contractului individual de munca.

Atentie mare la faptul ca pe durata invoirii, contractul individual de munca nu se suspenda si implicit, nici salariul nu se suspenda.

Cand se acorda invoirea?

Invoirea se acorda de catre angajator, in beneficiul angajatului, atunci cand acesta are nevoie sa lipseasca temporar de la locul de munca, pentru a-si rezolva interesele personale.

NU suspendam contractul de munca pe perioada invoirii!

Invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca. In practica, invoirea se acorda, de regula, atunci cand pentru rezolvarea unor interese personale este necesara absenta salariatului de la locul de munca pentru cateva ore sau pentru o zi.
Atentie mare la faptul ca invoirea nu presupune suspendarea CIM si atunci nu se inregistreaza in Revisal. Se face plata salariului in mod integral, complet, fara exceptie.

Invoirea este neplatita? Se da salariu mai mic angajatului invoit?

Nu exista invoire neplatita.

Salariatul caruia i s-a aprobat invoirea va fi pontat invoit pe perioada absentei de la serviciu, iar salariul va fi cel corespunzator timpului normal de lucru. Prin urmare, la stabilirea bazei de calcul a stagiului de cotizare se vor lua in calcul si zilele in care salariatul a fost invoit.

Asadar nu exista invoire fara plata. In toate cazurile, daca angajatorul a fost de acord cu invoirea aceasta se plateste si nu afecteaza cu nimic salariul.

In situatia in care salariatul lipseste de la serviciu cu acordul angajatorului (acord manifestat prin aprobarea cererii de invoire a salariatului in cauza de catre angajator), acesta va fi pontat si pentru orele respective, beneficiind in mod corespunzator de salariu.

Atentie la faptul ca angajatorul poate invoi si angajatul care isi efectueaza perioada de practica sau pentru orice alte motive personale ar avea acesta.

Invoirile afecteaza plata indemnizatiei de crestere a copilului?

Invoirea nu afecteaza plata indemnizatiei cata vreme salariatul beneficiaza de salariu in perioada in care este invoit. Invoirea nu afecteaza programul de lucru si nici nu se inregistreaza in Revisal. Este pur si simplu o absenta temporara de la locul de munca.

Sursa: www.legislatiamuncii.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor