Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ce facilitati fiscale sunt pregatite pentru fermierii care se asociaza in cooperative

646x404Pentru a incuraja fermierii mici sa se asocizeze in cadrul cooperativelor, Ministerul Agriculturii pregateste un act normativ prin care sa asigure agricultorii ca acestia raman proprietarii fermelor, precum si a productiei obtinute, chiar daca s-au asociat. Mai mult decat atat, fermierii care vor deveni membri ai unei cooperative vor beneficia si de o serie de facilitati fiscale.

„In noua legislatie pe care o pregatim vom nota foarte clar definitia unei cooperative moderne. O astfel de cooperativa este cea care comercializeaza productia in comun, achizitioneaza inputurile in comun, se foloseste de utilaje in comun, insa fermele si productia fermelor sunt ale fermierilor. Altfel spus, gestiunea este independenta pe fiecare ferma in parte”, a declarat secretarul de stat in MADR, George Turtoi, in cadrul conferintei „Romanian Agribusiness in 2016”.

Pentru a-i stimula pe fermierii mici sa se asocieze, Ministerul Agriculturii promite si cateva facilitati fiscale.

„Facilitatile fiscale pe care dorim sa le implementam se aplica in mod special la nivel de membru. Acest lucru ii va stimula pe fermieri sa formeze astfel de cooperative. De exemplu, membrii unei cooperative vor fi scutiti de la plata impozitului pe venit sau de la plata impozitului pe norma de venit, pentru persoane fizice. Asta doar pentru productia comercializata prin intermediul cooperativei. In acelasi timp, vom avea o scutire de plata pentru costurile pe bunuri. Adica nu se va mai plati impozitul pe teren sau animale, daca productia acestora este comercializata prin cooperativa. O alta facilitate va fi aplicarea de taxare inversa in cadrul cooperativei, pentru membrii cooperativei. Si mai avem la nivel de cooperativa o scutire de 20% din impozitul pe profit”.

Totodata, prin noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, producatorii agricoli care se asociaza pot beneficia de fonduri europene nerambursabile de pana la 90% din valoarea proiectului.

 Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor