Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ce masuri de finantare din noul PNDR nu au atras nici macar un singur proiect de investitii

fonduri-europene-640x330Fermierii romani nu au depus pana in acest moment niciun proiect de finantare cu fonduri europene pentru masurile de investitii in procesarea/marketingul produselor agricole, conform centralizarii realizate de AFIR la data de 5 octombrie.

Astfel, desi au fost deschise in luna iulie a acestui an, Submasura 4.2 – “Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor agricole”, precum si Submasura 4.2a “Investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol” nu au atras pana acum niciun proiect de finantare.

Fondurile disponibile pentru submasura 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor agricole”, in sesiunea 2015, sunt de 93.489.143 euro, impartite astfel:

  1. Dezvoltarea si modernizarea unor capacitati de procesare si de comercializare a produselor agricole (DI F 3 A) – 37.395.657 euro, din care 7.479.131 euro pentru zona montana;
  2. Crearea de noi unitati de procesare a produselor agricole (DI F 6 A) 56.093.486 euro, din care 11.218.697 euro pentru zona montana.

In cadrul acestei submasuri, fermierii pot beneficia de un sprijin nerambursabil de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri si grupuri de producatori/cooperative sau de 40% pentru alte intreprinderi.

De asemenea, sprijinul nerambursabil pentru Submasura 4.2 – Sprijin pentru investitii in prelucrarea/ comercializarea si/ sau dezvoltarea de produse agricole nu va depasi:

  1. 000.000 Euro/ proiect pentru IMM, in cazul proiectelor care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat;
  2. 500.000 Euro/ proiect pentru alte intreprinderi pentru proiectele care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat;
  3. 500.000 Euro/ proiect pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat (indiferent de tipul de solicitant), precum si pentru forme asociative (cooperative si grupuri de producatori) in cazul proiectelor care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat.

In ceea ce priveste submasura 4.2a „Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol” bugetul alocat acestei sesiuni este de peste 8,62 milioane de euro. In cadrul acestei submasuri, sprijinul nerambursabil se acorda dupa cum urmeaza:

Intreprinderi micro si mici – intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi:

  1. 000 euro pentru proiectele care nu presupun investitii care acopera tot lantul alimentar;
  2. 000 euro pentru investitiile care acopera tot lantul alimentar (colectare, depozitare, conditionare, procesare si comercializare);

Intreprinderi mijlocii – intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi:

  1. 000 euro pentru proiectele care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat;
  2. 100.000 euro pentru investitiile care conduc total un lant alimentar integrat (colectare, depozitare, conditionare, procesare si comercializare).

Intreprinderi mari – intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi:

  1. 000.000 euro pentru proiectele care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat;
  2. 500.000 euro pentru proiectele care conduc la un lant alimentar integrat (colectare, depozitare, conditionare, procesare si comercializare).

Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor