Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ce pot face agricultorii care au culturi distruse de seceta sau grindina

seceta grindinaVremea deosebit de secetoasa din ultima perioada, precum si grindina care a cazut in multe localitati din sudul Moldovei au dat peste cap planurile agricultorilor romani. Cea mai grava situatie se inregistreaza in Galati, acolo unde fermerii cer ca judetul sa fie declarat zona calamitata.

Astfel, cei care au culturi calamitate trebuie sa depuna o sesizare in acest sens la Prefectura, pentru a se deplasa la fata locului o comisie care sa constate paguba fermierului. Cu toate acestea, despagubirile nu vor ajunge la fermierii mari mai devreme de finalul acestui an, deoarece platile trebuie aprobate inclusiv de catre Comisia Europeana.

„La ora actuala s-au activat toate comisiile la nivel de prefecturi. Vom incerca sa suplimentam chiar personalul tehnic al Directiilor agricole, pentru a reusi sa constate aceste pagube si sa realizeze toata documentatia necesara. Pentru astfel de cazuri de forta majora se poate activa ajutor de stat, pe care sa-l dea Romania catre fermieri. Insa orice ajutor de stat trebuie notificat si aprobat la Comisia Europeana. Dupa ce se strang toate documentele si se constata toate pagubele, se stabileste valoarea lor si suma pentru ajutorul de stat, apoi se prezinta la CE solicitarea. Dureaza circa 2-3 luni de zile pana se primeste aprobarea, apoi se poate incepe schema de plati. Fermierul trebuie sa notifice prefectura, sa vina comisia si sa constate paguba”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

In ceea ce priveste sumele preconizate, Ministerul Agriculturii a anunţat că, potrivit legislaţiei, există posibilitatea să se acorde, timp de trei ani, un ajutor de minimis de până la 15.000 de euro pentru suprafeţele şi fermele mici.

In cazul in care pagubele depasesc 30% din suprafata, agricultorii pot beneficia si de reduceri la impozitul pentru veniturile din agricultura, daca se indeplinesc urmatoarele conditii: impozitul sa fi fost stabilit pe baza normelor de venit; pentru productia agricola sa nu fie incheiate polite de asigurare; productia sa fi fost calamita in proportie de peste 30% din totalul productiei agricole sau productiei de animale.

Din punct de vedere al actelor necesare pentru reduceri la impozitul din veniturile din agricultura, fermierul trebuie sa depuna o cerere la organul fiscal care sa cuprinda urmatoarele elemente:

  • datele de indentificare a contribuabilului;
  • numarul si data deciziei de impunere prin care a fost stabilit impozitul aferent veniturilor agricole din 2013;
  • numarul si data deciziei prin care s-au stabilit obligatiile accesorii.
  • copii de pe procesele verbale de constatare a calamitatii si a cotei de calamitate, sau alte documente doveditoare;
  • declaratia pe propria raspundere din care sa reiasa ca pentru productia agricola calamitata nu au fost incheiate polite de asigurare.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor