Ieri a avut loc o prima runda de discutii intre cele doua, parti pe marginea noului PNDR dar si a altor subiect de de actualitate ce tin de sectorul agricol.
Liderii principalelor organizatii din sectorul agricol au participat ieri la o intalnire ce a avut loc la sediul MADR, la intrevedere fiind prezent si ministrul Daniel Constantin, impreuna cu mai multi reprezentanti ai institutiei.
Cu aceasta ocazie, reprezentantii LAPAR si Pro Agro au cerut o noua derogare pentru utilizarea neonicotinoidelor.
Pe 24.05.2013, Comisia Europeana a emis Regulamentul 485/2013 prin care se interzice utilizarea in UE a 3 pesticide folosite la tratarea semintelor unor culturi agricole din cauza riscului de a afecta albinele si alti polenizatori. Este vorba despre utilizarea neonicotinoidelor.
La solicitarea marilor fermieri, Romania, prin Ministerul Agriculturii, a solicitat o derogarea, astfel incat utilizarea neonicotinoidelor sa se poata face si in perioada 2013-2014.
Interdictia, valabila pe o perioada de 2, ani incepand cu 1 decembrie 2013, a fost anulata pe teritoriul Romaniei prin decizia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale care a emis in anul 2014 doua derogari succesive de la aceste prevederi, la presiunea unor asociatii ale fermierilor, permitand comercializarea in continuare a semintelor impregnate cu aceste substante.
Pesticidele apartin unei noi clase de pesticide numite neonicotinoide introduse pe piata europeana la inceputul anilor 2000. Apicultorii au constatat efecte negative asupra albinelor prin nectarul si polenul toxic al plantelor crescute din samanta tratata sau prin praful care se ridica la insamantare. Neonicotinoidele provoaca intoxicatii acute si cronice, ducand la depopularile masive ale coloniilor de albine
Asociatia, care reprezinta interesele apicultorilor, a cerut Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sa nu mai emita derogari pentru folosirea neonicotinoidelor pe parcursul anului 2015.
Reprezentantii agricultorilor au cerut si rezolvarea problemei cadastrului, mai ales ca s-a anuntat deja ca din 2018, fermierii nu vor mai putea incasa subventia pe suprafata daca terenurile lucrate nu sunt intabulate. In acest sens, este obligatorie finalizarea cadastrului la nivel national intr-un timp cat mai scurt.
Totodata, reglementarea pachetului de inverzire pentru ca fermierii romani sa isi poata planifica lucrarile in ferma in asa fel incat sa nu fie afectati de noile reguli privind acordarea subventiilor pe suprafata a fost o alta tema de discutie.
Reprezentantii organizatiilor agricole au mai solicitat autoritatilor controale sistematice pentru producatorii ecologici pentru a-i depista pe cei care inseala consumatorii si fac concurenta neloiala fermierilor bio care respecta toate regulile in vigoare, precum si reglementarea transportului agabaritic pe drumurile publice.
Sursa: www.agroromania.manager.ro