Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ce sanctiuni sunt pentru durata sediului social expirata?

Contabil-Contabilitate-Firma-contabilitate-Contabil-Bucuresti-Contabilitate-Bucuresti-1024x500-300x146Potrivit Codului de procedura fiscală intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016, articolul 92, aliniatul 1, litera g, sunt declarate inactive firmele a căror durata a deținerii spațiului cu destinația de sediu social este expirata.

Astfel, ANAF va declara inactive firmele – PFA, II, IF, societatile comerciale, organizatiile cooperative, societatile agricole, care au durata sediului social expirată.

Durata detinerii spatiului cu destinatie de sediu social este determinata de perioada de valabilitate trecuta in contractul de inchiriere sau de comodat depus in dosarul de inregistrare a firmei la Oficiul Registrului Comertului.

Ce inseamna inactivitate fiscala si cum afecteaza o firmă

Inactivitatea fiscala este, o sanctiune ANAF ce atrage limitari fiscale. Printre cele mai importante se numara anularea inregistrarii în scopuri de TVA.

Pe perioada cat firma este declarata inactiva, aceasta are obligația de a achita toate taxele, impozitele, contributiile sociale obligatorii, insa nu va avea dreptul de a deduce cheltuielile si nici TVAul aferent achizitiilor efectuate.

Totodata, nici clientii firmei inactive nu au posibilitatea sa-si deduca cheltuielile și TVAul pentru produsele din contractul cu firma declarata inactiva.

Inactivitatea fiscala se inscrie atat in cazierul fiscal al persoanei juridice, cat si al reprezentantilor legali ai acestora.

Care sunt soluțiile?

Pentru a nu ajunge in situatia in care ANAF sa declare inactiva persoana juridica, exista doua variante:

  • prelungirea valabilitatii sediului social,
  • schimbarea sediului social

Ambele variante presupun și depunerea documentelor doveditoare la Oficiul Registrului Comerțului.

Termenul de inregistrare a modificarilor este cuprins intre 3 si 5 zile.

Pentru a verifica daca sunteti in situatia sediului expirat cat si pentru a realiza demersurile necesare pentru operarea modificarilor in Registrul Comertului, va sta la dispozitie Centrul de Infiintari Firme:

Birou Bacau
E-mail: ccibc@ccibc.ro
Mobil: 0749.088.840
Birou Onesti
E-mail: onesti@ccibc.ro
Mobil: 0748.886.408
Birou Moinesti
E-mail: moinesti@ccibc.ro
Mobil: 0744.538.409

        Impreuna in lumea afacerilor