Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ce sprijin financiar vor primi in acest an crescatorii de bovine din rasele de carne

1_vaci

In acest an, sprijinul cuplat pentru animalele din rase de carne se va acorda tuturor crescatorilor, nu doar celor din zonele defavorizate, asa cum se intampla pana acum. Ministerul Agriculturii doreste prin acesta masura sa revigoreze sectorul de crestere a raselor de carne, domeniu care a suferit in ultimii ani un declin economic puternic din pricina embargoului rusesc, precum si a bolii limbii albastre.

Astfel, sprijinul cuplat pentru fermierii care cresc bovine din rase de carne va fi in acest an de 300 de euro pe cap de animal, pentru rasele pure, si 150 de euro, pentru vacile metis, urmand ca suma sa creasca anual cu circa 20 de euro.

Pentru 2015 suma disponibila este de 10.500.000 de euro, la nivel national. Ar fi cam 300 de euro pe cap de vaca la rasa curata si 150 de euro la vacile metis. La tineret, indiferent ca vorbim de rasa curata sau metis se va primi 75% din valoare pe care o primeste un animal adult. Incepand din 2016, suma totala va creste cu circa 50.000 de euro, anual, pana in 2020, ceea ce inseamna ca si suma pe cap de animal va fi in crestere, cu 15-20 de euro mai mult din 2016, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dumitru Grigorean, presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din România.

Conform noilor reguli aprobate, pentru vaca de carne se va acorda acelasi sprijin cuplat, indiferent de locul in care se afla crescatorul. Mai mult decat atat, sprijinul cuplat va fi acordat pentru un efectiv de minim 10 capete si maximum 250 de capete.

Pana anul acesta sprijinul cuplat era doar pentru zona defavorizata. Aceasta a fost si solicitarea noastra, mai ales ca in legislatie exista cuprinsa si sintagma sectoare defavorizate, nu doar zone geografice. Putem demonstra foarte usor la Bruxelles ca acest sector are probleme, numai daca ne uitam la evolutia efectivului si vedem ca de la 5 milioane, cat aveam in 1989, am ajuns la un milion si ceva in 2014. O alta noutate este ca din acest an, sprijinul pentru vaca de carne se acorda pentru un minim de 10 capete, nu de 10 vaci, ceea ce inseamna ca acel efectiv poate fi constituit din 6 vaci, 2 tauri si 2 junici de exemplu, a mai explicat Dumitru Grigorean.

Pe langa sprijinul cuplat, fermierii romani care cresc bovine vor putea primi si Ajutorul National de Tranzitie (ANT), sprijin care insa va scadea anual pana la 250 de lei, in 2020. Pentru acest an, crescatorii de animale vor beneficia de un Ajutor National de Tranzitie in valoare de 430 de lei, pe cap de animal.

Romania a fost singurul stat membru al UE care a solicitat la Bruxelles sa se acorde in continuare acest ANT, chiar daca sumele vin de la bugetul de stat. Anul trecut, s-a acordat 503 lei pe cap de animal. Daca pentru sprijinul cuplat putem vorbi de un trend ascendent, din punct de vedere al valorii, ANT-ul va scadea. In 2020 prognozam ca se va ajunge la 50% din valoarea care s-a acordat in 2015, a mai spus Dumitru Grigorean.

In contextul in care sprijinul oferit crescatorilor de bovine din rase de carne se va majora in urmatorii ani, presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania este de parere ca tot mai multi fermieri se vor reorienta catre acest sector.

Tendinta ultimilor 2-3 ani ne arata ca fermierii fac trecerea de la animalele de lapte la cele de carne. Tendinta crescatoare o putem remarca cel mai bine in cresterea efectivului de bovine din zonele defavorizate. De exemplu, daca in 2012 au fost solicitate la plata circa 3.100 de capete, in 2013 au fost 9.000 si in 2014 au fost solicitate peste 18.000. Din pacate, dupa aparitia bolii limbii albastre si a embargoului rusesc, si pe piata carnii sunt cateva probleme. Ne confruntam cu o scadere a pretului de exemplu. Fata de un an si jumatate in urma, preturile la carcasa, pe piata interna, au scazut cu 30-40 %. Nici noi nu ne simtim prea bine, din punct de vedere al afacerii. Achizitia animalelor de carne sunt mai scumpe cu circa 200-300 de euro decat cele de lapte, precizeaza presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din România.

Chiar daca sprijinul alocat cresterii bovinelor din rase de carne este unul consistent, Dumitru Grigorean atrage atentia ca lipsa unei piete de desfacere interne afecteaza foarte mult acest sector.

Sprijinul, trebui sa recunoastem, este unul consistent, daca ne gandim ca in total este de circa 400 de euro pe cap de vaca. Unde trebuie sa ne organizam, este pe zona de piata de desfacere. Putem primi si 1.000 de euro sprijin, insa daca nu vindem ce producem nu am facut nimic, mai spune Dumitru Grigorean.

La nivel national, exista in prezent un efectiv de bovine de carne de circa 25.000 de animale, conform Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor