Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ce sume vor primi fermierii ca sprijin cuplat pentru legumele cultivate in sere si solarii

sera agricola

Costurile mari pe care le presupune productia de legume in sere si solarii ii face pe multi fermieri romani sa diminueze suprafetele agricole cultivate in acest mod. Astfel, Ministerul Agriculturii va acorda din acest an un sprijin cuplat pentru cei care produc legume in spatii protejate.

Mai exact, sprijinul cuplat la legumele din sere va incepe de la 6.200 de euro/hectar, in timp ce la solarii, sprijinul cuplat va fi de 3.000 de euro/ha, urmand ca aceste ajutoare sa creasca anual pana in 2020.

Presupun ca ati depus deja cererea la APIA pentru campania din acest an, unde ati vazut 24 de scheme noi, scheme cuplate. Am identificat ca si Minister, sectoare care necesita ajutor. Printre acestea si zona de legumicultura. Am introdus ca si sprijin cuplat, incepand din acest an, pentru productia de legume in solarii, un ajutor pe hectar de 3.000 de euro. Daca solariile respective sunt mai mici, suma se imparte conform suprafetei. Pentru sere avem un ajutor de 6.200 de euro pe hectar, repet, in functie de suprafata serelor respective. E pentru prima data cand se acorda. Majoritatea celor care lucreaza in zona de legumicultura au adus in vedere ca nu exista un asemenea ajutor, de aceea am vrut din acest an sa venim cu acest sprijin cuplat.

Sprijinul cuplat este o plata directa care se acorda fermierilor pentru unele sectoare, culturi si specii de animale afectate de anumite dificultati si care sunt considerate importante pentru Romania, din motive economice, sociale si de mediu.

Fermierii pot solicita acest sprijin cuplat in cadrul cererilor unice, pe care le pot depune la sediile APIA, pana la data de 10 iulie 2015, inclusiv.

Conform unui comunicat APIA, in cadrul Campaniei de primire a cererilor unice de plata au fost depuse un numar de 929.255 cereri de plata, pentru o suprafata de 9,35 milioane hectare, la care se adauga cererile si suprafetele digitizate dar neinchise, respectiv 26.882 cereri pentru o suprafata de 177.791,91 hectare. De asemenea, fiind cerere unica ce cuprinde atat sectorul vegetal cat si cel zootehnic, la numarul de cereri mentionat anterior se mai adauga si un numar de 55.225 cereri ce nu cuprind plati pe suprafata ci numai animale.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor