Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ce trebuie sa avem in vedere atunci cand dorim sa infiintam o plantatie de par

pere

Cei care intentioneaza sa isi infiinteze o plantatie de par este bine sa stie ca acest fruct are cerinte de caldura mai mari decat marul, prunul si visinul, reusind sa se dezvolte cel mai bine in zone cu temperaturi medii anuale de 9,5 – 11°C.

La alegerea locului pentru infiintarea unei plantatii de par trebuie avute in vedere cerintele acestuia fata de mediu (temperatura, umiditatea, lumina, sol). Cerintele fata de sol ale parului fiind mari, se va evita amplasarea pe soluri cu continut ridicat de argila, reci, cu peste 10 % calciu activ in sol la altoirea pe franc si peste 8% in cazul altoirii pe gutui.

Parul se recomanda sa fie amplasat in zonele cu 650-900 mm precipitatii anuale, cu conditia ca acestea sa fie distribuite proportional cu deficitul pluviometric lunar si in zone cu temperaturi medii anuale de 9,5 – 11°C si unde minima absoluta a temperaturii nu coboara sub – 25 ….-28°C. Avand cerinte ridicate de lumina, parul se va amplasa pe expozitii insorite.

In functie de vigoarea soiurilor si zona de cultura se pot infiinta:

  1. plantatii semiintensive (400- 60
  2. plantatii intensive (650 200 pomi/ha), cu soiuri si portaltoi de vigoare mijlocie,
  3. plantatii superintensive (peste 1.200 pomi/ha), cu pomi altoiti pe gutui cu sau fara intermediar

Epoca cea mai potrivita pentru plantarea pomilor este, in general, toamna, asigurand astfel refacerea sistemului radicular si pornirea in vegetatie primavara mai timpuriu. Intretinerea solului trebuie sa combine cerintele agronomice cu cele biologice. Se ractica mentinerea inierbata a intervalului dintre randuri si erbicidat pe rand.

Tehnica formarii coroanelor

Alegerea formei de coroana este dependenta de particularitatile de crestere si fructificare ale soiului, de vigoarea combinatiei soi-portaltoi.

Soiurile de par altoite pe portaltoi franc, au o crestere viguroasa si realizeaza coroane mari de 10—15 m inaltime si 8—9 m in diametru. Aceleasi soiuri altoite pe portaltoi de vigoare slaba (gutui: BA 29, BN 70 etc.) manifesta o crestere moderata, formeaza coroane mici restranse, care nu depasesc inaltimea de 3-4 m. Coroana pomului in perioada de rodire poate fi, in functie de soi, piramidala (Williams, Untoasa Hardy), ingust-piramidala (Passe Crassane), larg-piramidala (Untoasa Bosc), globuloasa (Favorita lui Clapp).

Datorita dominantei apicale mai accentuate la multe soiuri de par (Untoasa Hardy, Untoasa Bosc, Favorita lui Clapp), se recomanda o atentie deosebita in ceea ce priveste mentinerea formei conice a coroanei prin taieri mai severe in treimea superioara a coroanei, prin eliminarea ramurilor cu pozitie verticala si prin mentinerea ramurilor cu pozitie oblica. La unele soiuri (Untoasa precoce Morettini, Williams, etc.) dominanta apicala este moderata, raportul de crestere dintre ax si sarpante este mai echilibrat, iar mai rar la soiurile de tip Passe Crassane putem spune ca fenomenul lipseste.

Pentru temperarea dominantei apicale, ramurile de prelungire a axului se scurteaza mai tare comparativ cu sarpantele, etajele superioare se formeaza numai dupa consolidarea celor inferioare, prelungirea axului se transfera pe o ramura laterala de vigoare mai slaba.

In general, soiurile de par formeaza in mod natural lastari anticipati pe ax. Fenomenul este mai evident la soiurile: Untoasa precoce Morettini, Untoasa Bosc, Williams, ceea ce permite formarea rapida a coroanei si grabirea intrarii pomilor pe rod. La majoritatea soiurilor de par exista tendinta de etajare naturala, motiv pentru care se preteaza la coroane etajate. Intre vigoare si capacitatea de ramificare, la soiurile de par nu exista o corelatie directa: soiurile cu vigoare mare ramifica slab (Untoasa Hardy, Untoasa Bosc), iar alte soiuri cu vigoare slaba au ramificare buna (Williams, Passe Crassane). Comparativ cu marul, parul atinge inaltimi mai mari, motiv pentru care trebuie asigurate distantele de plantare care sa evite umbrirea reciproca.

In functile de crestere si fructificare si de sistemul de cultura parul se preteaza la urmatoarele forme de coroana: piramida etajata si piramida neetajata pentru livezile clasice, formele aplatizate (palmeta cu brate oblice, palmeta cu brate orizontale) pentru livezile intensive si, respectiv, coroanele conice tip fus subtire si ax vertical pentru livezile superintensive. Dintre acestea cele mai des utilizate sunt formele de coroana cu ax bine dezvoltat ca: palmeta etajata cu brate oblice, fusul subtire etc.

Intretinerea solului si irigarea plantatiei

In plantatiile comerciale, intervalul dintre randuri poate fi inierbat sau lucrat. Inierbarea se face in zonele unde cantitatea de precipitatii este suficienta sau este posibila irigarea. Pe rand, solul se mobilizeaza periodic sau numai primavara dupa care se mulceste cu iarba de pe interval. Adancimea de mobilizare a solului depinde de portaltoi: 18-20 cm altoire pe franc, 10-15 cm pe gutui.

Consumul de apa al parului este putin mai scazut decat al marului, iar umiditatea atmosferica mare, in special in partea a doua a sezonului de vegetatie, poate favoriza dezvoltarea unor boli specifice deosebit de grave. Din acest motiv este mai putin recomandata microaspersiunea deasupra coroanei in cultura parului.

Adancimea de dezvoltare a sistemului radicular activ al parului este de 50-60 cm pentru portaltoi mai vigurosi si de 30- 50 cm pentru portaltoi mai putin vigurosi sigurarea unui potential optim al apei in sol pe aceste nivele de adancime se poate realiza cu ajutorul instalatii folosesc de obicei picuratoare cu debite cuprinse intre 2-6 l/h, distantate intre ele in functie de textura solului si de distantele dintre pomi/rand.

.Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor