Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ce trebuie sa faca un fermier pentru a primi despagubiri pentru pagubele produse de seceta

seceta

Fermierii ale caror culturi au fost afectate de seceta trebuie sa depuna cereri la primariile de care apartin in care sa precizeze ca solicita despagubiri, in caz contrar nefiindu-le platit “niciun leu” pentru suprafetele si culturile calamitate, a anuntat recent secretarul Comisiei de Agricultura din Senat, Tanczos Barna.

Atrag atentia tuturor fermierilor, nu numai din judetul Harghita, ci si la nivel national ca procedurile de despagubire pentru pagubele cauzate de seceta pornesc cu cererea fermierului, care se depune la primaria pe raza careia îsi are domiciliul. Niciun leu nu va fi platit fara ca fermierul sa îsi anunte pagubele la nivelul acestei comisii locale, care se formeaza prin grija primarului si care face prima eveluare a pagubelor. Chiar daca ministerul lucreaza la hotarârea de guvern prin care pe sistemul de minimis vor plati anumite sume pentru aceste calamitati, nimeni nu va fi despagubit, niciun leu nu va fi platit daca nu a fost anuntata paguba”, a spus Tanczos Barna, in cadrul unei conferinte, potrivit Mediafax.

Fermierii care au culturi afectate de seceta trebuie sa depuna o cerere la primarie, in care sa specifice suprafata si culturile calamitate, precum si paguba suferita. Apoi, o comisie locala pentru situatii de urgenta va evalua situatia pe teren, va aprecia suprafata, procentul de afectare si va estima valoarea pagubelor. Ulterior, comisia judeteana pentru situatii de urgenta va verifica si ea veridicitatea datelor, intocmind o situatie centralizata pe care o va inainta Ministerului Agriculturii.

Directorul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat pentru sursa citata ca pâna în prezent în judet a fost raportata o suprafata afectata de seceta de 162.748 de hectare, cea mai afectata cultura fiind cea de cartof, cultura de baza în Harghita.

Reprezentantii agricultorilor, ale caror culturi au fost afectate de seceta, s-au aratat in ultimele zile nemultumiti in legatura cu durata eveluarii pagubelor de catre autoritati.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor