Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Cele 6 lucruri pe care trebuie sa le stiti despre finantarile Uniunii Europene

EENFurnizarea informatiilor si sprijinului necesar IMM-urilor privind accesul la finantare este o sarcina-cheie pentru toti partenerii din Reteaua EEN.

  1. Ce instrumente financiare europene sunt disponibile pentru afaceri in tara mea?
  • Fonduri din programul pentru Competitivitatea Intreprinderilor si Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CIIMM) sunt acum disponibile in 12 tari: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Spania, Franta, Italia, Muntenegru, Polonia, Romania si Marea Britanie
  • Fondurile InnovFin – Finantare europeana pentru inovatori (H2020) sunt disponibile in 13 tari: Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Franta, Italia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Marea Britanie
  • Programul Ocuparea Fortei de Munca si Inovare Sociala (EaSI) nu este inca accesibil pentru afaceri, insa alte scheme de microfinantare sunt inca disponibile

Mai multe informații despre planul de finanțare pentru investiții Juncker sunt asteptate până la sfârșitul anului.

  1. De unde puteti obtine o imagine de ansamblu asupra tuturor instrumentelor financiare disponibile?

www.access2finance.eu

  1. Cine ia decizia de a furniza finantare unui IMM?

Decizia de a furniza finantare Europeana pentru un aplicant este luata de o institutie financiara locala precum bancile sau investitorii de capital. Multumita sprijinului UE, instituțiile financiare locale pot oferi finanțare suplimentară pentru întreprinderi.

  1. Ce sfaturi puteti da unei companii care nu a primit finantare?

Companiile au dreptul de a primi un feedback de la institutiile financiare cu privire la decizia creditelor ( puteti face referire la Articolul 431 din Regulamentul din 2013 cu privire la Cerintele de Capital European pentru a fi sigur ca este respectat). Acest lucru poate ajuta la intelegerea pozitiei financiare si imbunatateste sansele de a obtine finantare pe viitor.

De asemenea ii puteti ajuta sa exploreze surse alternative de finantare.

  1. Cand vor fi aceste instrumente financiare disponibile in tara mea?

Instrumentele financiare sunt alocate la cerere. Chiar daca numarul de tari care ofera instrumente financiare sunt in crestere, ele nu sunt disponibile in fiecare tara membra a Uniunii Europene.

Instituțiile financiare din întreaga Europa sunt invitațe sa aplice la cererea deschisă pentru exprimarea interesului cu privire la noile instrumente financiare (COSME, InnovFin, EaSI) prin intermediul Fondului European de Investitii

  1. Ce material de comunicare este diponibil pentru sprijinirea Retelei in furnizarea de consultanta pentru IMM-uri?

In ultimele luni, DG GROW (Direcția Generală Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri) a dezvoltat cateva instrumente de comunicare utile privind accesul la finantare si COSME (Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises). Partenerii din Retea sunt invitati sa le foloseasca si sa le promoveze impreuna cu clientii si Retelele lor.

Pentru mai multe informatii, va sta la dispozitie Centrul Enterprise Europe Network; tel: 0234.570.010, int. 109, email: een@ccibc.ro.
Persoana de contact: Petronela STEFAN, mobil:0748.886.428.

Sursa: http://een.ec.europa.eu/

        Impreuna in lumea afacerilor