Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Circa 100 de agricultori cer despagubiri pentru seceta si grindina


cagricultoriipicheteazasediulmin-1444138896Aproximativ 100 de legumicultori picheteaza la aceasta ora sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, fiind nemultumiti de neplata despagubirilor pentru seceta, grindina si sprijinul financiar acordat de stat.

Protestul este organizat de Filiala Agrostar Giurgiu si Sindicatul producatorilor agricoli Giurgiu.

Protestatarii, dotati cu sepci portocalii, goarne si megafoane, scandeaza „Hotii! Hotii!” si „Rusine, rusine, rusine sa va fie!”. Pe pancarte, legumicultorii au scris lozinci de tipul: „Cu televizorul ati mintit legumicultorul!” sau „Taranii nu mai pot hrani bine Romania, legume romanesti pe cale de disparitie!”.

Oamenii sunt nemultumiti ca nu au primit ajutoarele de minimis de anul trecut, mai exact despagubirile pentru culturile calamitate. Dintre cei prezenti la protestul de la MADR, aproape jumatate au primit fondurile promise, dar participa la pichet din solidaritate cu ceilalti legumicultori, care nu au vazut niciun ban pentru culturile calamitate.

„Scopul acestei intruniri este sa ne manifestam nemultumirea fata de autoritatile locale, judetene si chiar fata de Minister. Noi am dori ca toate aceste autoritati sa conlucreze, sa ne sprijine pentru a ne desfasura aceasta activitate agricola. Noi contribuim foarte mult la aprovizionarea pietelor din Bucuresti cu legume, si nu numai din Capitala, la preturi fara nicio concurenta. Daca noi nu am fi, preturile la legume ar ajunge la 7-8 sau chiar 10 lei. Am depus destule memorii la Minister. Speram sa se faca dreptate intr-un final. Circa 42 de legumicultori din Giurgiu trebuiau sa primeasca inca de anul trecut ajutoarele de minimis. Ministrul le-a aprobat, dar Directia Agricola judeteana Giurgiu nu le-a luat in considerare”, ne-a declarat Stelian Capatana, vicepresedinte al Filialei Agrostat Giurgiu.

Printre nemultumirile protestatarilor se numara si:

  • lipsa unei previziuni in acordarea de ajutoare in urma secetei de anul acesta,
  • lipsa unei politici privitoare la aspectele climatice,
  • lipsa unei politici privind comercializarea legumelor si fructelor, chiar daca se incurajeaza formarea de depozite pentru acestea,
  • lipsa implicarii MADR prin structurile teritoriale in constatarea pagubelor, pentru a stabili suprafetele calamitate, ca beneficiarii sa poata beneficia de scaderea normei pe venit,
  • cei care nu au primit despagubiri pe motiv ca nu au avut actele in regula reclama ca nu au fost instiintati cu privire la documentele necesare obtinerii despagubirilor.

„Culmea e ca cei care au primit au avut aceleasi acte ca si noi. Cum se explica asta?!”, ne-a declarat un legumicultor giurgiuvean.

Conform reprezentantilor Filialei Agrostat Giurgiu, functionarii din cadrul Directiei Agricole judetene au intocmit gresit o parte din dosarele de despagubiri, Ministerul Agriculturii fiind la curent cu aceasta situatie.

„Metoda de calcul a Directiei Agricole, pentru a acorda despagubiri, cel putin pentru unele dosare, a fost in kilograme, desi in HG se noteaza ca aceste ajutoare se dau pe metri patrati. Au fost niste greseli ale functionarilor. Chiar de la Minister ni s-a spus, negru pe alb, ca de vina este Directia Agricola Judeteana Giurgiu. Intelegem acest lucru, dar pentru rezolvarea acestei situatii, din partea ministrului, nu am primit nimic”, a declarat Adrian Mahalean, secretar al Filialei Agrostar Giurgiu.

Unul dintre fermierii giurgiuveni care nu au primit despagubiri pentru culturile afectate, desi a depus toate actele necesare, este Grigore Stelian Constantin, din comuna Varasti, judetul Giurgiu. Legumicultorul sustine ca i s-a promis, chiar din partea secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, ca va fi despagubit.

„Am circa 1,5 hectare cultivate cu legume. Am avut afectata folia la 1.300 mp, atat s-a constata de Comisia de la Giurgiu. Conform legii, s-a dat un ajutor de 3 lei pe mp. Eu trebuia sa iau 3.900 de lei. Acesti bani nu acopera nici macar o parte din folia. Aceasta folie pe care am reinlocuit-o m-a costat circa 5.000 de lei. S-au facut actele, le-am trimis la Directia Agricola judeteana si din 90 de persoane, s-a oferit doar la 50 de persoane. Eu nu am primit deloc. Ni s-a comunicat, chiar de la secretariatul domnului Botanoiu, ca actele sunt in regula, si ca o sa primim banii. Au trecut doi ani si nu am primit niciun leu”, ne-a spus fermierul Grigore Stelian Constantin, din comuna Varasti, judetul Giurgiu.

Stelian Capatana, vicepresedintele Filialei Agrostar Giurgiu, i-a declarat corespondentului StiriAgricole.ro ca se vor organiza proteste in fiecare miercuri in urmatoarele 3 saptamani, la care vor lua parte si crescatorii de ovine si de bovine.

Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, afiliat la Agrostar, il acuza pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ca, prin politica pe care o promoveaza, duce la distrugerea zootehniei din Romania si ameninta cu actiuni de protest in perioada urmatoare, din cauza faptului ca nicio solicitare adresata pana acum ministerului de resort nu a fost solutionata.

Sindicalistii anuntasera initial ca aproximativ 250 de persoane vor participa la protest.

Pana la aceasta ora, protestatarii nu au fost chematii la negocieri de conducerea MADR.

Sursa: StiriAgricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor