Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Comisia Europeana confirma ca fermierii care au inceput proiecte prin PNDR 2007-2013 vor primi in continuare fondurile europene

comisia europeana

Toti fermierii care au inceput proiecte de finantare prin PNDR 2007-2013 sau se afla in perioada de implementare vor primi in continuare fondurile europene, chiar daca termenul privind decontarea cheltuielilor pe acest program nu va fi prelungit, a precizat comisarul european pentru agricultura Phil Hogan, intr-un raspuns oferit europarlamentarului roman Daniel Buda.

Proiectele de dezvoltare rurala care nu sunt finalizate pana la termenul-limita stabilit pentru eligibilitatea cheltuielilor legate de programele de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013 (si anume 31 decembrie 2015) pot continua, iar cheltuielile sunt eligibile in cadrul pachetului bugetar pentru perioada 2014-2020 daca sunt indeplinite conditiile prevazute de normele tranzitorii.

Astfel, nu mai este necesara parcurgerea unor etape suplimentare pentru a se garanta securitatea juridica pe durata tranzitiei la perioada de programare 2014-2020 pentru proiectele de dezvoltare rurala care urmeaza sa continue dupa data de 31 decembrie 2015. Consiliul European din decembrie 2014 a evidentiat necesitatea ca, impreuna cu statele membre, Comisia sa gaseasca solutii pentru maximizarea utilizarii angajamentelor din perioada cadrului financiar multianual 2007-2013, bazandu-se pe flexibilitatea normelor existente. Pentru perioada de programare 2007-2013, legiuitorii au stabilit data de 31 decembrie 2015 ca ultima zi de eligibilitate, fara a conferi Comisiei competenta prelungirii acestui termen. Prin urmare, pentru orice schimbare a perioadei de eligibilitate ar fi necesar un nou act de baza. Comisia a analizat cu atentie o astfel de optiune si a ajuns la concluzia ca nu ar fi adecvata prezentarea unei propuneri in acest sens. Totusi, Comisia a adoptat un act delegat (in curs de examinare de catre Parlament si Consiliu) care va oferi mai multa flexibilitate pentru transferul de fonduri intre axe, pentru a spori absorbtia fondurilor FEADR ramase.

Romania nu a reusit sa obtina prelungirea termenului de rambursare a platilor pentru proiectele de dezvoltare rurala PNDR 2007-2013, desi 16 state au sustinut solicitarea tarii noastre in cadrul reuniunii Consiliului de Agricultura si Pescuit, care s-a desfasurat marti la Luxemburg.

In ceea ce priveste Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 — 2013, au fost efectuate pana in prezent plati de peste 7,6 miliarde de euro pentru proiecte de investitii si pentru decontarea platilor directe catre fermieri. Astfel, Romania a ajuns la un grad de absorbtie a fondurilor europene acordate pentru agricultura si dezvoltare rurala de peste 85%.

Sursa:stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor