Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Comisia Europeana extinde pana in iunie 2016 ajutoarele pentru agricultorii europeni, in urma embargoului rus

utilaje-agricole-de-vanzare-noi-8

Comisia Europeana a aprobat oficial extinderea, pana in iunie 2016, a ajutoarelor destinate agricultorilor europeni pentru atenuarea consecintelor embargoului impus de Federatia Rusa in cazul importurilor de produse agroalimentare din Uniunea Europeana, informeaza Agerpres.

Masurile de sprijin pentru sectoarele de legume si fructe, precum si pentru sectorul laptelui au fost adoptate in urma cu un an, ca raspuns la decizia Rusiei de a bloca importul de produse europene.

Masurile semnificative luate pana in prezent de Uniunea Europeana au demonstrat solidaritatea UE cu agricultorii, dupa veto-ul rus. Aceste masuri au jucat un rol important pentru atenuarea consecintelor deciziei Moscovei si, de aceea, au fost prelungite, a subliniat comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan.

Este necesar sa se continue cu masurile de securitate pentru a oferi garantii producatorilor de legume, fructe si produse lactate, care se confrunta cu o situatie dificila din cauza embargoului, a adaugat oficialul european.

In sectorul laptelui, masurile vor consta in achizitii publice si ajutor pentru depozitare privata, atat a untului, cat si a laptelui praf degresat.

Pentru fructe si legume, CE a propus extinderea, pana la 30 iunie 2016, a masurilor ce au expirat in 30 iunie 2015 si care vizau cea mai mare parte a grupurilor de produse din aceasta categorie (inclusiv piersicile si nectarinele). Aceste masuri constau in preluarea acestor produse pentru libera distributie de catre organizatiile de caritate sau pentru alte scopuri, precum hrana animalelor, compost sau distilare.

Comisia Europeana a precizat ca aceste cantitati vor fi distribuite intre statele membre care au exportat “cantitati semnificative in Rusia, in ultimii trei ani”. in plus, o cantitate semnificativa, ce nu va depasi 3.000 de tone, ar putea fi retrasa in toate tarile pentru a putea fi stabilizata piata.

Reprezentantii de la Bruxelles au precizat ca, in cazuri de interventii, autoritatile publice cumpara cantitatile oferite de operatorii privati la un pret fix si pana la 109.000 tone de lapte praf degresat si 50.000 tone de unt. O data atinse aceste volume, interventia va putea continua, dar in sistem de licitatii.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor