Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Comisia pentru Agricultura discuta Legea Apiculturii. Care sunt principalele propuneri pentru noul act normativ

apiculturaComisia de Agricultura din Camera Deputatilor discuta astazi, de la ora 12.00, principalele modificari care urmeaza sa fie adoptate in noua Lege a Apiculturii. Printre propuneri regasim eliminarea impozitelor pentru mijloacele de transport specializate si folosite in pastorala, reintroducerea regulamentul de stuparit pastoral, precum si introducerea unui articol care sa specifice in mod expres pastrarea si protejarea fondului genetic al albinei noastre „Apis mellifera Carpatica”.

„O prima propunere pe care o vom discuta este cresterea distantei amplasarii stupinei fata de vecini, la 10 m. Asta presupune sa scoatem aproape 80% dintre stupine afara din sate, in extravilan. Nu exista proprietati atat de late sa le spun, incat sa avem 10 m in stanga si dreapta. Speram sa ramana la 5 m cum a fost. O alta modificare va fi si distanta stupinelor fata de drumurile publice, gradinite, gari, auto-gari care se doreste sa fie la 10 m, nu la 5 m cum este in prezent”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

O alta modificare care ar putea fi realizata in noua Lege a Apiculturii este legata si de scutirea impozitarii autovehiculelor specializate in transportul stupinelor, pentru pastorale. „Acest lucru s-a rezolvat intr-un fel, deoarece in Codul Fiscal se noteaza la articolul 466 ca aceste mijloace de transport sunt scutite de impozit. Insa speram sa se noteze si mai clar in noua lege. De asemenea, noi am ridicat si problema verificarii mijloacelor de transport specializate pentru stupi, pe care noi speram sa se realizeze o data la trei ani, nu anual, asa cum e in prezent. Se pare ca pentru acest lucru este necesar un demers la nivelul Ministerului Transporturilor”, a mai spus Ioan Fetea.

De asemenea, presedintele ACA doreste sa fie acceptat de Comisie, apoi de Plen, un articol care prevede in mod expres pastrarea si protejarea fondului genetic al albinei noastre „Apis mellifera Carpatica”. „E un articol legat de pastrarea si protejarea fondului genetic al albinei noastre Apis mellifera Carpatica care prevede ca introducerea in tara a materialului biologic sa se faca doar cu aprobarea ANSVSA si a Agentiei Nationale de Zootehnie si cu un aviz consultativ al Institutului nostru de cercetare, deoarece altfel ne distrugem fondul genetic si vom avea probleme”, mai afirma presedintele ACA.

Totodata, Ioan Fetea precizeaza ca isi doreste foarte mult reintroducerea regulamentul de stuparit pastoral, care a fost abrogat odata cu Legea Apicultorii, in 2013. Noul regulement ar putea aparea sub forma unui Ordin de Mininistru, si ar putea oferi apicultorilor garantia ca nicio autoritate locala nu ii poate opri sa mearga in pastorala pe raza acelei localitati.

Intrebat cand ar putea ajunge noua Lege a Apiculturii in Plen, Ioan Fetea este de parere ca intalnirea de marti, de la Comisia de Agricultura, va fi ultima si „se va trage linie”. „Legea s-a amanat pentru ca a fost vacanta parlamentara. Ea trebuie sa intre in Plen, dar au mai fost cateva demersuri facate de unii parlamentari, si atunci au trebuit rezolvate. Cred ca aceasta e ultima intalnire in Comisia de Agricultura. Cred ca astazi se va trage linie si urmeaza sa fie introdusa in Plen”, a mai spus Ioan Fetea.

Potrivit ACA, productia de miere din acest an va fi mai mica cu circa 30% fata de o productie medie anuala de 22.000-24.000 de tone, din cauza secetei si a depopularilor familiilor de albine.

Sursa:StiriAgricole.ro 

        Impreuna in lumea afacerilor