Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Compensarea orelor suplimentare

article-new-thumbnail-ehow-images-a04-re-km-manage-time-better-work-800x800La  intrebarea: salariatul a lucrat 24 de ore de munca suplimentara. angajatorul l-a platit cu 100% si nu i-a acordat liber in urmatoarele 60 de zile calendaristice. Angajatorul doreste sa stie daca a procedat corect.

Consilierului Juridic Rodica Mantescu afirma ca: „Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

Totodata, art. 123 alin. (1) din acelasi articol stabileste ca, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

Asadar, angajatorul nu are un drept de optiune intre compensarea orelor libere si plata lor. Astfel, legiuitorul a optat ca solutie principala pentru compensarea orelor suplimentare cu timp liber si numai daca aceasta nu este posibila, munca suplimentara se compenseaza in bani.

In practica de regula aceasta regula nu se aplica, munca suplimentara fiind compensata, de regula, cu spor in aceeasi luna. Aceasta practica insa nu este legala, angajatorul riscand sanctionarea contraventionala cu amenda de la 1500 3000 lei conform art. 260 alin. (1) lit. i) din Codul muncii.”

Sursa:legislatiamuncii.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor