Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Concediul pre si postnatal

flying-nanniesLa intrebarea: am promovat in inspector asistent incepand cu 30.12.2010. In 13 octombrie 2011 am nascut, iar contractul de munca mi-a fost suspendat pe o perioada de 2 ani incepand cu 26.12.2011. Incepand cu 14.10.2013 mi-am reluat activitatea.
In 19 noiembrie 2015 se va organiza concurs de promovare in grad imediat superior. Consider ca incepand cu data de 19 octombrie indeplinesc conditiile de promovare.
De la personal mi s-a raspuns ca perioada de concediu de 126 zile, (pre si post natal) nu se considera vechime in specialitate si ca urmare nu pot promova la concursul organizat in 19.nov .2015.

Adriana Iancu, expert in legislatia muncii sustine ca: Intrucat in perioada concediului medical prenatal si postnatal nu se presteaza activitate, aceasta perioada nu constituie vechime in specialitate.
Este corect ce vi s-a spus de la locul de munca, nu exista o baza legala care sa sustina ca acest concediu constituie vechime in specialitate.

La intrebarea: Este legal sa primesti preaviz pentru somaj in ziua in care semnezi si actul aditional de reluare a activitatii si daca da cum se calculeaza indemizatia de somaj avand in vedere faptul ca fiind in CIC 2 ani nu exista cotizatie la somaj in aceasta perioada.

Adriana Iancu, expert in legislatia muncii sustine ca: Nu este legal. 
Angajatorul nu va poate concedia 6 luni de la revenirea din concediu crestere copil, decat in caz de faliment sau reorganizare judiciara.
Puteti solicita indemnizatia de somaj deoarece perioada concediului pentru crestere copil reprezinta stagiu de cotizare pentru somaj.
OUG 111.2010:
Art. 22
(1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1), art. 6, art. 9 alin. (5) si (6) si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa:clublegislatiamuncii.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor