Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Consiliul Concurentei a creat o platforma pentru denuntarea anonima a cartelurilor

consiliul-concurentei-realitatea-netConsiliul Concurentei (CC) a lansat platforma avertizorilor de concurenta, un portal web special unde asteapta sa primeasca informatii anonime despre carteluri. Practic, orice persoana poate denunta sub anonimat orice informatii referitoare la activitatile de tip cartel. “Exista situatii cand persoane din interiorul unei companii detin cunostinte sau informatii specifice despre anumite intelegeri ilegale, dar teama de consecintele negative ii determina sa nu dezvaluie aceste informatii. Furnizarea de date utile pentru detectarea si pedepsirea cartelurilor ajuta la prevenirea altor activitati cu consecinte grave atat pentru consumatori cat si pentru companiile din sectorul economic afectat”, se arata pe portalul CC. Astfel,¬†Platforma Avertizorilor de Concurenta¬†este un instrument prin intermediul caruia pot fi semnalate direct autoritatii responsabile acordurile ilegale despre care se cunosc informatii. Potrivit comunicatului Consiliului, furnizorul datelor transmise prin intermediul acestei platforme nu poate fi identificat nici de autoritatea de concurenta, nici de orice alta institutie sau persoana. Platforma avertizorilor de concurenta poate fi accesata de pe site-ul CC, este permanent activa si poate primi mesaje cu un numar nelimitat de caractere.

Peste 50 de sesizari primite in primele doua luni

Platforma Avertizorilor de Concurenta a fost lansata in luna ianuarie 2015 si, in primele doua luni de existenta, CC a primit peste 50 de sesizari de la persoane fizice, potrivit celor mai recente date ale autoritatii. Sesizari pot fi facute si de persoane juridice, care daca isi recunosc faptele, primesc imunitate, in sensul ca nu sunt amendate, contraventia pentru cartel fiind de 10% din cifra de afaceri inregistrata in ultimul an fiscal incheiat. “Preocuparea de ansamblu este sa depistam intelegerile secrete. Un instrument este faptul ca daca o companie isi recunoaste incalcarea legii primeste imunitate, adica nu este amendata, nici de Consiliul Concurentei, nici de Parchet”, a declarat Bogdan Chiritoiu. “Pana acum, o companie americana din Romania a reclamat ca o firma romaneasca nu respecta regulile comerciale. In acest caz, Consiliul Concurentei a verificat reclamatiile, care s-au confirmat, iar cazul se afla in instanta”, a mai spus reprezentantul Consiliului Concurentei.

Solutia tehnica este furnizata de SecWay Solution Whistleblower, din Danemarca, fiind gazduita de Azero A/S Danemarca, centru de date securizat si certificat KPMG conform ISO 17799 Cod de buna practica pentru managementul securitatii informatiei, care presupune, printre altele, securitate permanenta. Informatiile transmise catre platforma furnizata de catre SecWay Solution Whistleblower si datele stocate pe server sunt criptate.

Potrivit datelor Consiliului Concurentei, cartelurile sunt intelegeri ilegale intre concurenti, care includ in principal fixarea preturilor, impartirea pietelor ori clientilor si care au intotdeauna drept efect cresterea preturilor afectand atat companiile cat si consumatorii.

Sursa: www.agendaconstructiilor.ro

        Impreuna in lumea afacerilor