Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Contributii inteprindere individuala

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente (exemplu: comercializare produse lucrate handmade) datoreaza obligatoriu la stat urmatoarele contributii:0f43173d36d47082eb5d7a551c5e37562cce0c3b

  1.  impozitul pe venit 16%
  2. Cota CAS pe care II o datoreaza la sistemul de pensii, aceasta se aplica din 2016 asupra venitului net obtinut, care nu poate fi mai mic de35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de cinci ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
    In 2016 castigul salarial mediu brut este de 2.681 lei,deci baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mica de 938,35 lei.
  3. Contributia de asigurari sociale de sanatate, aceasta este in cota de 5,5%, baza de calcul difera in functie de modul de impunere, in sistem real sau pe baza normei de venit.
    Acestea sunt contributii obligatorii, dar mai sunt si contributii optionale. Acestea sunt: contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj, contributia pentru asigurarea in caz de accidente de munca si boli profesionale, precum si contributia pentru concedii si indemnizatii (FNUASS). II poate alege sa plateasca FNUASS in cota de 0,85% din veniturile supuse impozitului pe venit pentru a putea beneficia de indemnizatii pentru concediile medicale.

Sursa:clublegislatiamuncii.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor