Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Contribuții sociale 2017: Cât se achită anul acesta pentru sănătate, pensii și șomaj

cod-fiscal (1)Cotele contribuțiilor sociale pe care trebuie să le achite angajatorii și salariații sunt stabilite actualmente de Codul fiscal. Deoarece legile bugetelor de stat au fost finalizate, nefiind prevăzute modificări ale cotelor pentru anul 2017, rezultă că acestea rămân la nivelul ce s-a aplicat și anul trecut.

Contribuțiile la sănătate

Cotele contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate, ce sunt valabile în anul 2017, sunt următoarele:

  • 5,5% în cazul contribuției individuale a salariatului;
  • 5,2% în cazul contribuției datorate de angajator.

În ceea ce privește contribuția pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, cota valabilă în anul curent este de 0,85%, la fel ca anul trecut. De asemenea, se păstrează și valabilitatea cotei contribuției de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, ce este cuprinsă între 0,15% și 0,85% (diferențiată în funcție de clasa de risc, potrivit legii).

Contribuțiile la pensii

Tot Codul fiscal stabilește cotele aplicabile contribuțiilor de asigurări sociale (adică, mai exact, pentru pensii). Astfel, în anul 2017, acestea sunt următoarele:

  • 26,3%, pentru condiții normale de muncă (din care 10,5% pentru contribuția individuală a salariatului și 15,8% pentru contribuția datorată de angajator);
  • 31,3%, pentru condiții deosebite de muncă (din care 10,5% pentru contribuția individuală a salariatului și 20,8% pentru contribuția datorată de angajator);
  • 36,3%, pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă, așa cum sunt prevăzute de Legea pensiilor (din care 10,5% pentru contribuția individuală a salariatului și 25,8% pentru contribuția datorată de angajator).

În același timp, trebuie precizat că, potrivit legislației în vigoare, cota de contribuție aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 5,1% (este inclusă în contribuția la pensii amintită mai sus), la fel ca în 2016. De menționat că se păstrează și tariful de 2,15 lei pentru talonul de plată trimis la domiciliul beneficiarilor, în cazul în care aceștia primesc bani într-un cont bancar.

Contribuțile la șomaj

Cotele de contribuții de asigurări pentru șomaj ce se aplică anul acesta sunt următoarele, de asemenea cu precizarea că ele s-au aplicat și în 2016:

  • 0,5% pentru contribuția individuală a salariatului;
  • 0,5% pentru contribuția datorată de angajator.

În altă ordine de idei, legislația fiscală mai prevede și existența unei contribuții la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale. Cota acesteia, valabilă în 2017 și datorată de angajator, este tot de 0,25%.

Bine de știut este că, în cazul tuturor contribuțiilor sociale obligatorii, angajatorul este cel ce se ocupă de calcularea, declararea și plata acestora. Asta indiferent că este vorba de contribuțiile datorate de firmă sau de contribuțiile datorate de salariați.

Ajutorul de deces, majorat cu câteva sute de lei

Odată cu finalizarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, ce mai trebuie doar să apară în Monitorul Oficial, s-a stabilit și ce valoare va avea în acest an câștigul salarial mediu brut. Mai exact, în funcție de valoarea acestuia este stabilit și ajutorul de deces.

Cuantumul câștigului salarial mediu brut va fi de 3.131 de lei, ceea ce înseamnă că la decesul asiguraților sau pensionarilor se va acorda aceeași sumă. Iar pentru un membru de familie al asiguratului sau al pensionarului se va acorda 1.566 de lei.

În prezent, pentru asigurat sau pensionar se acordă suma de 2.681 de lei, în timp ce pentru membrul de familie se acordă 1.341 de lei.

Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie publicate în Monitorul Oficial.

        Impreuna in lumea afacerilor