Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Control inopinat si rechemarea contabilului din concediu de odihna. Atentie! Acest tip de control nu poate fi amanat

anaf11_77241100O situatie destul de frecventa este cea in care o societate se confrunta cu un control inopinat si are nevoie de prezenta contabilului care sa prezinte documentele necesare. Vom vedea astfel cum se procedeaza in cazul in care la sediul firmei se prezinta pentru efectuarea unui control inopinat inspectori din cadrul ANAF, insa nu are cine sa le prezinte documetele solicitate deoarece unicul contabil angajat se afla in concediu de odihna in baza cererii de concediu.

Controlul inopinat este reglementat de art. 134. – 135 din Codul fiscal. Conform acestor prevederi legale, organul fiscal poate efectua un control fara instiintarea prealabila a contribuabilului/platitorului, denumit in continuare control inopinat.

 Controlul inopinat consta in:

  • verificarea faptica si documentara, in principal, ca urmare a unor informatii cu privire la existenta unor fapte de incalcare a legislatiei fiscale;
  • verificarea documentelor si operatiunilor impozabile ale unui contribuabil/platitor, in corelatie cu cele detinute de persoana sau entitatea supusa unui control fiscal, denumita control incrucisat;
  • verificarea unor elemente ale bazei de impozitare sau cu privire la situatia fiscala faptica, precum si constatarea, analizarea si evaluarea unui risc fiscal specific.

Durata efectuarii controlului inopinat este stabilita de conducatorul organului de control, in functie de obiectivele controlului, si nu poate fi mai mare de 30 de zile.

Pentru aceleasi operatiuni si obligatiile fiscale aferente acestora nu se poate derula concomitent si un control inopinat cu o inspectie fiscala derulata la acelasi contribuabil.

ATENTIE! Codul de procedura fiscala nu stabileste posibilitatea amanarii acestui tip de control. In aceste conditii angajatorul il poate rechema pe contabil din concediu de odihna in baza art. 151 alin. (2) din Codul muncii conform caruia, angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca.

In acest caz angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna. Controlul inopinat reprezinta un interes urgent care impune prezenta salariatului angajat in functia de contabil la locul de munca.

Sursa: contabilul.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor