Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Cooperarea bilaterala Romania-Franta: oportunitati de dezvoltare

franta-romaniaDoamna Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a avut pe data de 17 septembrie 2015 o intrevedere de lucru cu E.S. domnul François Saint-Paul, Ambasadorul Republicii Franceze la Bucuresti.

La intalnire au mai participat doamna secretar de stat Sirma Caraman, doamna secretar de stat Alina Cazanacli, domnul secretar de stat Cezar-Radu Soare, precum si reprezentanti ai Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si reprezentanti ai directiilor de specialitate din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Intalnirea a avut ca scop prezentarea stadiului implementarii actiunilor bilaterale aflate in implementare si evaluarea oportunitatilor de dezvoltare viitoare a cooperarii.

In prezent, exista o colaborare cu expertii francezi pentru elaborarea a doua proiecte: Strategia pentru dezvoltarea functiei publice 2015-2020 si Strategia de formare profesionala, precum si pentru o serie de activitati ce se desfasoara in baza Planului de actiune pentru anul 2015 stabilit de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici cu Scoala Nationala de Administratie din Franta. Se afla, de asemenea, in derulare, inca din anul 2013, Proiectul pilot de regenerare urbana si eradicare a habitatului insalubru, pentru grupurile defavorizate din cartierul Ferentari si Proiectul pilot de protejare, restaurare si valorificare a zonei centrale istorice a municipiului Braila.

Regenerarea cartierului Ferentari din Bucuresti este obiectivul unui Proiect-pilot romano-francez pentru regenerare urbana si eradicarea habitatului insalubru. La Forumul Cooperarii Descentralizate care a avut loc pe 13-14 iunie 2013 la Constanta, Romania si Franta au stabilit constituirea unui grup de lucru mixt, cu experti in materie de regenerare urbana, locuinte sociale si constructii, pentru a elabora o strategie bazata pe un diagnostic comun, care sa permita adoptarea de propuneri concrete in cazul cartierului Ferentari. Propunerile vor lua in considerare toate aspectele legate de probleme urbane sau sociale ce au legatura cu populatia defavorizata: educatie, sanatate, formare profesionala si locuri de munca. Echipa de proiect include, din partea romana, reprezentanti ai MDRAP-Biroul pentru Romi, ai Fundatiei “Proiect Ferentari”, ai Primariei Municipiului Bucuresti si ai Primariei Sectorului 5, iar din partea franceza – Ambasada Frantei si omologi din administratia publica centrala si locala.

Proiectul pilot de protejare, restaurare si valorificare a zonei centrale istorice a municipiului Braila a debutat cu semnarea, in 2013, a unui acord de cooperare romano-francez pentru Centrul Pilot Braila, incluzand inventarierea, realizarea fiselor cladirilor monument, a traseelor subterane si analiza siturilor arheologice si istorice din Centrul istoric si cartierul Brailita. Acordul prevede reabilitarea Centrului Istoric, a zonei portuare si deschiderea orasului la Dunare si dezvoltarea activitatii turistice, prin valorificarea patrimoniului cultural al Brailei. Pentru judetul Braila se are in vedere inventarierea, realizarea fiselor cladirilor monument, restaurarea si reabilitarea monumentelor istorice, promovarea traseelor culturale si integrarea lor in programele turistice si de punere in valoare a peisajului.

Sursa:http://www.mdrap.ro/

        Impreuna in lumea afacerilor