”Regulile din acest ghid (n.r. Orientari privind oportunitatile de finantare in cadrul POCU 2014-2020) se bazeaza pe recomandarile Comisiei Europene, daca nu implementam aceste recomandari, nu obtinem acreditarea” a declarat Vladimir Rovintescu, director general AM POCU, in cadrul unei intalniri cu potentiali beneficiari POCU.
Experienta solicitantului trebuie cantarita atat din punct de vedere organizational, cat si din perspectiva experientei resursei umane
Unul dintre criteriile din ghidul orientari generale este acela ca solicitantul sa fi implemenat cel putin un proiect cu finantare nerambursabila (in calitate de beneficiar sau partener). Persoanele prezente la eveniment au accentuat faptul ca nu organizatia este cea mai importanta, ci personalul acesteia care ar trebui sa aiba experienta in gestionarea si managementul proiectelor. Directorul AM POCU a declarat ca in acest moment exista discutii la nivelul ministerului pentru adaptarea acestui criteriu.
O alta problema dezbatuta a fost aceea a plafonarii costurilor pentru serviciile externalizate. Conform ghidului, pentru serviciile externalizate achizitorul va folosi pentru estimarea valorii plafoanele orare maximale prevazute in ghid fara a fi luate in calcul si alte cheltuieli necesare relative furnizarii serviciilor precum costuri cu chiria, deplasarile, materialele consumabile si utilitatile subcontractorului pentru prestarea serviciului subcontractat. Reprezentantii ministerului au dat curs observatiilor celor prezenti la intalnire si au promis ca vor reveni cu informatii pe acest subiect.
Calendarul lansarilor si stadiul pregatirii Ghidurilor
„In perioada urmatoare, credem ca in aproximativ doua saptamani, vom avea un calendar al lansarilor pe care vom incerca sa il respectam cu strictete” a declarat Dan Barna, secretar de stat in cadrul Ministerului Fondurilor Europene.
De asemenea, in perioada urmatoare se vor relansa spre consultare ghidurile privind liniile de finantare „Romania creativa” si cele pentru masuri integrate pentru tinerii NEETs.
Promisiune AM POCU: Subiectivitatea ofiterilor de verificare proiecte, evitata inca din faza de evaluare
Se va acorda o mai mare importanta evaluarii proiectelor, va exista o abordare unitara din partea expertilor evaluatori. Astfel, expertii selectati vor avea la dispozitie un manual al evaluatorului care va fi facut public. Reprezentantii ministerului au declarat ca studiile care vor sta la baza justificarii proiectului vor fi verificate de catre sociologi.
Problema supraestimarii costurilor va fi rezolvata tot in faza de evaluare pentru a evita in faza de implementare declararea unor cheltuieli neeligibile din partea ofiterilor de proiect pe motivul „mi se pare ca ai platit prea mult”.