Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Cotatie record a pretului graului

6Cotatia graului a atins ieri cea mai ridicata valoare din luna mai pana in prezent, pe fondul ingrijorarilor ca livrarile din Rusia vor fi restrictionate.

La bursa de la Chicago, cotatia la graul cu livrare in luna martie a crescut cu 2,5% pana la 6,65 dolari per bushel in jurul orei 05.45, dupa ce anterior a urcat pana la 6,77 dolari, cea mai ridicata valoare inregistrata din 20 mai. La bursa de la Paris, cotatia graului de panificatie cu livrare in luna martie a crescut cu aproape cinci procente pana la 209,50 euro pe tona, cel mai ridicat nivel de dupa luna aprilie.

Potrivit unui grup de lobby al exportatorilor de cereale, Rusia, al patrulea exportator mondial de grau, a inceput sa restrictioneze exporturile de cereale in incercarea de a tine sub control preturile pe piata domestica. Autoritatea sanitar veterinara din Rusia a inceput sa refuze sa elibereze certificatele de inspectie sanitara cerute de traderii de cereale si de asemenea permite numai exporturile de cereale spre Egipt, Turcia, India si Armenia.

Traderii sustin ca masurile informale adoptate de autoritatile ruse ingreuneaza obtinerea de informatii cu privire la impactul asupra exporturilor. ‘Nimeni nu are nicio idee cu privire la ceea ce se intampla cu adevarat. Daca ar fi o declaratie oficiala probabil pretul graului ar scadea’, a declarat Thibaud Amate, analist la Horizon Soft Commodities.

Insa economistul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, Abdolreza Abbassian, a apreciat ca cresterea preturilor ar putea fi una de scurta durata in conditiile in care rezervele mondiale de cereale la finele sezonului actual ar urma sa atinga la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.
„Exista atat de mult grau disponibil incat exista doar un sprijin pe termen scurt pentru pret si nu unul pe termen lung. Rusia contribuie mai degraba la cresterea volatilitatii decat la fixarea unui trend”, a declarat Abdolreza Abbassian.

Separat, cotatia porumbului cu livrare in luna martie a crescut cu 1,3% pana la 4,1375 dolari per bushel in timp ce cotatia pentru soia boabe a crescut cu 0,7% pana la 10,43 dolari per bushel.

Sursa: www.agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor