Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Crescatorii de bovine de carne nu sunt cuprinsi in schema de ajutor european

crescatorii de bovineCrescatorii de bovine pentru carne au sanse putine sa primeasca ajutoare din sprijinul european de 11,1 milioane de euro acordat Romaniei de Bruxelles. Cu toate acestea, Dumitru Grigorean, presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania, incearca sa-si convinga colegii, iar ulterior oficialii MADR, ca si bovinele pentru carne ar trebui sa primeasca sprijin, in conditiile in care pretul furajelor a crescut foarte mult.

„Propunerea Ministerului Agriculturii a fost ca 2,8 milioane de euro sa fie alocate crescatorilor de porci, iar restul sa fie pentru bovine. Noi insa, ca si crescatori de bovine pentru carne, nu suntem prinsi deloc in schema. Suntem la fel de afectati, pentru ca pretul la furaje a crescut si pentru noi si pentru cei care au vaci de lapte. Propunerea mea pentru colegi este sa se acorde sprijinul pe cap de vaca, indiferent de efectivul de vaci, daca este de lapte sau de carne, mai ales ca pretul furajelor a crescut peste tot”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dumitru Grigorean, presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania (ACBCR).

Sprijin cuplat mai mare pentru crescatorii de bovine din rasele de carne

In acest an, sprijinul cuplat pentru animalele din rase de carne se va acorda tuturor crescatorilor, nu doar celor din zonele defavorizate, asa cum se intampla pana acum. Ministerul Agriculturii doreste prin acesta masura sa revigoreze sectorul de crestere a raselor de carne, domeniu care a suferit in ultimii ani un declin economic puternic din pricina embargoului rusesc, precum si a bolii limbii albastre.

Astfel, sprijinul cuplat pentru fermierii care cresc bovine din rase de carne va fi in acest an de 300 de euro pe cap de animal, pentru rasele pure, si 150 de euro, pentru vacile metis, urmand ca suma sa creasca anual cu circa 20 de euro.

„Pentru 2015 suma disponibila este de 10.500.000 de euro, la nivel national. Ar fi cam 300 de euro pe cap de vaca la rasa curata si 150 de euro la vacile metis. La tineret, indiferent ca vorbim de rasa curata sau metis se va primi 75% din valoare pe care o primeste un animal adult. Incepand din 2016, suma totala va creste cu circa 50.000 de euro, anual, pana in 2020, ceea ce inseamna ca si suma pe cap de animal va fi in crestere, cu 15-20 de euro mai mult din 2016”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dumitru Grigorean, presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din România.

Conform noilor reguli aprobate, pentru vaca de carne se va acorda acelasi sprijin cuplat, indiferent de locul in care se afla crescatorul. Mai mult decat atat, sprijinul cuplat va fi acordat pentru un efectiv de minim 10 capete si maximum 250 de capete.

La nivel national, exista in prezent un efectiv de bovine de carne de circa 25.000 de animale, conform Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania.

Sursa: StiriAgricole.ro 

 

 

 

        Impreuna in lumea afacerilor